• 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Papryka wypełniona po brzegi ryżem, kurczakiem i szpinakiem - wspaniały pomysł na obiad.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    2 pojedyncze filety z kurczaka
    2 saszetki ryżu
    200 g świeżego szpinaku
    100 g żółtego sera
    pół pęczka posiekanej natki pietruszki

    PONADTO:

    olej
    przyprawa do gyrosa
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    kulka mozarelli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Papryka faszerowana

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w posolonej wodzie na sypko.
    Filety pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Skropić olejem, dokładnie wymieszać i usmażyć na suchej patelni na rumiano.
    Szpinak wypłukać, drobno pokroić, usmażyć na odrobinie oleju.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Wszystkie składniki na farsz razem wymieszać, przyprawić.
    Papryki umyć, przekroić wzdłuż razem z ogonkami.
    Wyciąć gniazda nasienne, oczyścić z nasion.
    Przygotowanym farszem nafaszerować połówki papryk.
    Gotowe papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym.
    Na spód wlać odrobinę wody.
    Piec 40 minut w 180 stopniach.
    5 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozarellą. Zapiec aż ser się roztopi.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować