Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w posolonej wodzie na sypko.
Filety pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Skropić olejem, dokładnie wymieszać i usmażyć na suchej patelni na rumiano.
Szpinak wypłukać, drobno pokroić, usmażyć na odrobinie oleju.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki na farsz razem wymieszać, przyprawić.
Papryki umyć, przekroić wzdłuż razem z ogonkami.
Wyciąć gniazda nasienne, oczyścić z nasion.
Przygotowanym farszem nafaszerować połówki papryk.
Gotowe papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Na spód wlać odrobinę wody.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
5 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozarellą. Zapiec aż ser się roztopi.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze