Papryka faszerowana po meksykańsku

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Jeśli ktoś jeszcze nie przygotowywał faszerowanej papryki, najwyższa pora by to zmienić. Nadziana kaszą z dodatkiem mięsa i warzyw nie ma sobie równej. Polecam to proste i pyszne danie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 3 duże czerwone papryki,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
    • 0,5 puszki czerwonego groszku,
    • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
    • 15 dag sera żółtego,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • 1 łyżeczka suszonego oregano,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • Olej,
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Papryka faszerowana po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana kasza 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową lekko studzimy.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • dodanie przecieru 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości, dodając do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i paprykę do smaku. Gotowe podlewamy przecierem pomidorowym.
  • łączenie składników nadzienia 3. Gdy nadmiar płynu odparuje do mięsa dodajemy kaszę, odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz groszek. Całość chwilkę razem podgrzewamy dodając oregano, bazylię, inne przyprawy do smaku raz połowę startego sera i posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia.
  • faszerowanie 4. Papryki przekrawamy na połowy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełniamy farszem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego olejem.
    Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Gotowe powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • wykończenie serem 5. Tuż przed końcem posypujemy ich wierzch pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować