Metrowiec

4.94 (205 ocen)

  • 30 min

Metrowiec jest przepysznym ciastem, często go piekę na niedzielę. Zastanawiacie się, jak przygotować metrowiec? Oto sprawdzony przepis!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na metrowiec:
    CIASTO
    Mąka -3 szkl
    Woda -16 łyżek
    Olej -16 łyżek
    Cukier -2 szkl
    Proszek do pieczenia -3 łyżeczki
    Kakao -3 łyżki
    Jajka -8 szt
    MASA
    Mleko -3 szkl
    Cukier -8 łyżek
    Margaryna -1 i 1/2 kost
    Mąka -8 łyżek czubatych
    POLEWA
    Margaryna -0,5 kost
    Cukier -4 łyżki
    Woda -1 łyżka
    Kakao - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.94 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Metrowiec 1. CIASTO - metrowiec:
    Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek.
    Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.
  • Metrowiec 2. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.
  • Metrowiec 3. MASA
    Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
    Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.

    Margarynę rozetrzeć.
    Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
  • Metrowiec 4. Metrowiec ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną
  • Metrowiec 5. POLEWA
    Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowy metrowiec polać polewą.

Porady

Metrowiec będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy polejemy go polewą czekoladową!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować