Pierś indyka pieczona w całości

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tak pieczona pierś z indyka jest niezwykle krucha, miękka i aromatyczna. Głęboki kolor "skórki" uzyskałam za pomocą sosu sojowego i miodu. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny do sosu chrzanowego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 1 filet z indyka ok. 1,5 kg
    Marynata
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki miodu płynnego
    • 1 łyżka octu winnego
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Pierś indyka pieczona w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka pieczona w całości 1. • Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem.
    • Wymieszać składniki zalewy, wlać do woreczka i umieścić tam pierś z indyka.
    • Zawiązać woreczek i umieścić na noc w lodówce, od czasu do czasu potrząsnąć zawartością.
    • Następnego dnia wyjąć pierś indyka z zalewy, umieścić w naczyniu żaroodpornym i obwiązać sznurkiem, aby nadać kształt szynki.
    • Polać po wierzchu zalewą i piec pod przykryciem w temp. 160 st.C przez 1,5 godziny.

Porady

Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować