Toskańska zupa fasolowa

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Pyszna i bardzo pożywna.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 2 litrów bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
    2 puszki białej fasoli,
    2 marchewki,
    mała pietruszka,
    2 łodygi selera naciowego,
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni lub cukinii,
    opcjonalnie garść jarmużu, ew. szpinaku lub poszatkowanej kapusty,
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek, bazylia
    parmezan i posiekana natka pietruszki do posypania zupy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Toskańska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, cebulę, pietruszkę, dynię i seler pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Zalać warzywa bulionem, doprawić i gotować na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać koncentrat, odsączoną fasolę i jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Aby zagęścić zupę, odlać 1 i 1/2 szklanki (lub więcej) i zmiksować do pożądanej konsystencji (opcjonalnie). Gotowe danie posypać parmezanem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Parmezan Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować