Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

4.5 (184 ocen)

Dziś zabieram Was do słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej.To stolica ruchu slow food który zakłada,że jedzeniem należy się cieszyć.Toskańczycy delektują się więc każdym kęsem i nie opuszczają żadnego posiłku.I nic w tym dziwnego.Tutaj nawet zwykła grzanka smakuje po królewsku

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli cannellini
    2 litry bulionu drobiowego
    100 g jarmużu
    2 średnie pomidory
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    2 świeże gałązki rozmarynu
    2 liście laurowe
    3-4 łyżki oliwy
    ziarenka pieprzu
    szczypta suszonego tymianku
    pieprz
    sól
    Dodatkowo:
    chleb
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Toskańska zupa fasolowa z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Łodygi selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będą miękka. Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut na małym ogniu. Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.

Porady

– jeśli nie macie czasu na moczenie fasoli, można użyć fasoli z puszki – klasycznie zupę podaje się z włoską kapustą. Użyłam jarmużu, który nie wymaga długiego gotowania, przez co zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować