Zupa toskańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny. Marchewki, pietruszki, seler, cebulę wkładamy do garnka, zalewamy wodą (1 litr) i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, liść selera i lubczyku i gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie odcedzamy wywar.
2.Cukinię kroimy w kostkę, a pory w półplasterki i podduszamy je na kilku łyżkach oliwy przez około 5 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do podduszonej cukinii i porów. Zalewamy przecierem pomidorowym i bulionem i gotujemy około 10 minut, aż cukinia stanie się miękka. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w paski szpinak, fasolę (odcedzoną z zalewy) i posiekaną bazylię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili. Po rozlaniu do miseczek każdą porcję posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii, podajemy z grzanką.
4.Bagietkę kroimy na mniejsze kawałeczki i obficie skrapiamy oliwą i posypujemy vegetą, można również posypać czosnkiem granulowanym. Tak przygotowane kromeczki układamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy aż zrobią się rumiane, uważając żeby się nie przypaliły. Można je włożyć także do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec aż się zarumienią.
Komentarze