CIASTO CZEKOLADOWE z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI (TORTA di CIOCCOLATO all'ARANCE CARAMELLATE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszne, mięciutkie, lekko wilgotne i pachnące pomarańczami. Najlepsze ciasto czekoladowe jakie przygotowałam i jadłam do tej pory. Polecam gorąco!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 g gorzkiej czekolady
    200g masła
    6 jajek (oddzielone żółtka od białek)
    230g cukru
    skórka z 1 pomarańczy
    50 g mąki pszennej
    50 mąki ziemniaczanek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka rumu (opcjonalnie) 

    karmelizowane pomarańcze:
    180g cukru
    2 pomarańcze  
    ok.200 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi pomarańczami (torta di cioccolato all'arance caramellate) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj karmelizowane pomarańcze.
    Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój na cieńkie plasterki (razem ze skórką). Na głęboką patelnie wlej ok. 200 ml wody i wsyp cukier (cukier powinien być lekko przykryty przez wodę, ok.0,5 cm ponad poziom wody), doprowadź do wrzenia. Jak cukier zacznie gęstnieć dodaj pokrojone pomarańcze i karmelizuj do momentu, aż wszystko zgęstnie ( w razie potrzeby dodaj troszkę wody).
    Pomarańcze rozłóż na papierze do pieczenia i wystudź.Skarmelizowany sok zlej z patelni i pozostaw do wystudzenia.
  • 2. Przygotuj ciasto.
    Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
    Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    W rondelku o grubym dnie rozpuść masło z pokrojoną na kawałeczki czekoladę (ciągle mieszaj). Przestudź.
  • 3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj startą na bardzo drobnej tarce skórkę z pomarańczy, przestudzoną rozpuszczoną czekolade oraz przesianą wcześniej mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszaj.
    Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite białka.
  • 4. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm (najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C
    przez ok. 40 minut. Ciasto po upieczeniu bedzię mieć twardwą skorupkę, a w środku będzie miękkie. Jeśli z wystudzonego ciasta skorupka dobrze odchodzi możesz ją ściągnąć.
  • 5. Na wystudzonym cieście rozłóż karmelizowane pomarańcze i polej całość sokiem.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować