Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi pomarańczami (torta di cioccolato all'arance caramellate) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj karmelizowane pomarańcze.
Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój na cieńkie plasterki (razem ze skórką). Na głęboką patelnie wlej ok. 200 ml wody i wsyp cukier (cukier powinien być lekko przykryty przez wodę, ok.0,5 cm ponad poziom wody), doprowadź do wrzenia. Jak cukier zacznie gęstnieć dodaj pokrojone pomarańcze i karmelizuj do momentu, aż wszystko zgęstnie ( w razie potrzeby dodaj troszkę wody).
Pomarańcze rozłóż na papierze do pieczenia i wystudź.Skarmelizowany sok zlej z patelni i pozostaw do wystudzenia.
2.Przygotuj ciasto.
Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W rondelku o grubym dnie rozpuść masło z pokrojoną na kawałeczki czekoladę (ciągle mieszaj). Przestudź.
3.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj startą na bardzo drobnej tarce skórkę z pomarańczy, przestudzoną rozpuszczoną czekolade oraz przesianą wcześniej mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszaj.
Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite białka.
4.Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm (najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C
przez ok. 40 minut. Ciasto po upieczeniu bedzię mieć twardwą skorupkę, a w środku będzie miękkie. Jeśli z wystudzonego ciasta skorupka dobrze odchodzi możesz ją ściągnąć.
Komentarze