Czekoladowe ciasto z migdałami pachnące mandarynkami. Pyszne, miękkie i wilgotne...Polecam!
60 min
Składniki:
3 jajka
110 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
60 ml oleju roślinnego
3 mandarynki (sok z 3 i skórka z 2)
100 g migdałów
100 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
do dekoracji:
cukier puder
mandarynki do dekoracji
płatki czekoladowe
kolorowe czekoladowe cukiereczki (opcjonalnie)
Ciasto czekoladowe z mandarynkami (torta al cioccolato e mandarino) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały zmiksuj bardzo drobno rozdrabniczem.
2.Wyciśnij sok z mandarynek i zetrzyj skórkę.
3.W rondelku o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej) rozpuść pokrojoną na kawałeczki czekoladą (ciągle mieszaj).
4.Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszysta jasną masę.
5.Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj roztopioną czekoladę, sok i skórkę z mandarynek oraz olej.
6.Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowane migdały.Dokładnie wymieszaj.
7.Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonych mąką (ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje).
8.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut.
9.Podaj posypane cukrem pudrem, czekoladą i udekorowane mandarynkami.
Porady
W przepisie oryginalnym podana jest tortownica o średnicy 23 cm (ciasto wyjdzie wyższe).
Zamiast mandarynek mozna użyć soku i skórki z pomarańczy (lecz smak będzie nieco inny).
Komentarze