CIASTO CZEKOLADOWE z MANDARYNKAMI (TORTA al CIOCCOLATO e MANDARINO)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekoladowe ciasto z migdałami pachnące mandarynkami. Pyszne, miękkie i wilgotne...Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    110 g cukru
    150 g gorzkiej czekolady
    60 ml oleju roślinnego
    3 mandarynki (sok z 3 i skórka z 2)
    100 g migdałów
    100 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
     
    do dekoracji:
    cukier puder
    mandarynki do dekoracji  
    płatki czekoladowe
    kolorowe czekoladowe cukiereczki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z mandarynkami (torta al cioccolato e mandarino) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zmiksuj bardzo drobno rozdrabniczem.
  • 2. Wyciśnij sok z mandarynek i zetrzyj skórkę.
  • 3. W rondelku o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej) rozpuść pokrojoną na kawałeczki czekoladą (ciągle mieszaj).
  • 4. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszysta jasną masę.
  • 5. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj roztopioną czekoladę, sok i skórkę z mandarynek oraz olej.
  • 6. Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowane migdały.Dokładnie wymieszaj.
  • 7. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonych mąką (ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje).
  • 8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut.
  • 9. Podaj posypane cukrem pudrem, czekoladą i udekorowane mandarynkami.

Porady

W przepisie oryginalnym podana jest tortownica o średnicy 23 cm (ciasto wyjdzie wyższe). Zamiast mandarynek mozna użyć soku i skórki z pomarańczy (lecz smak będzie nieco inny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mandarynki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować