Tort imieninowy z biszkoptem i dwoma serowymi kremami. Tort z dekoracją z mleka w proszku.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-200 g. cukru
-150 g. mąki tortowej
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-100 % czarnej porzeczki-220 g.
-1/2 szklanki gorącej wody
krem serowo-jagodowy:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-125 g. serka mascarpone
-150 ml.frużeliny z czarnych jagód
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem serowo-stracciatello:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-125 g. serka mascarpone
-100 g. tartej gorzkiej czekolady
-35 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie:
-200 g. masła
-70 g. cukru pudru
-250 g. serka mascarpone
-200 g. masy krówkowej
dekoracje z mleka w proszku:
-200 g. cukru pudru
-200 g. mleka w proszku
-troszku olejku pomarańczowego
-parę łyżek mleka w płynie
-barwniki jadalne w proszku+krople wody
Tort z wianuszkiem kwiatków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej.
2.Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy i posmarować połową musu porzeczkowego rozmieszanego z wodą.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, mascarpone, potem frużelinę jagodową i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu z wodą.
5.krem stracciatello-Postąpić jak przy pierwszym kremie z tym że dopiero po zmiksowaniu z żelatyną, wmieszać czekoladę. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
6.Posypać malinami.
7.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
8.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć tort na paterze.
9.obłożenie- Miękkie masło zmiksować na puch dodając cukier puder potem po łyżce masy krówkowej. Na koniec zmiksować z mascarpone. Posmarować cały tort i zrobić rozetki na torcie.
10.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelką wody. Podzielić na porcje i zafarbować. Za pomocą foremki silikonowej, zrobić kwiatki.
Komentarze