Tort z ganasze i dripem czekoladowym. Tort z biszkoptem, dwoma kremami i wkładką galaretkową z truskawkami. Tort udekorowany wianuszkiem kwiatków z masy plastycznej z mlekiem w proszku.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-ok.150 ml. wody
-sok z 1/2 cytryny
-cukier do smaku
KREM STRACCIATELLO:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-40 g. płatków czekoladowych
KREM JAGODOWY:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-150 ml. frużeliny jagodowej
-30 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
TYNK:
-200 g. masła
-2 czubate łyżki Nutelli
GANASZ Z MASŁEM:
-200 ml. śmietanki 30 %
-200 g. gorzkiej czekolady
-200 g. mlecznej czekolady
-100 g. masła
DRIP-CAKE:
-100 g. mlecznej czekolady
-50 g. gorzkiej czekolady
-ok. 80 ml. śmietanki 30 %
DEKORACJE:
ok.300 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku
Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć posłodzoną przegotowaną wodą z dodatkiem soku cytrynowego.
2.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać posypkę czekoladową i wymieszać już łopatką. Wylać do tortownicy.
3.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
4.krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem i wyłożyć 2/3 kremu. W środku zrobić wgłębienie na galaretkę.
5.galaretka-Tą czynność zrobić dużo wcześniej. Rozpuścić galaretki w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i wlać na truskawki w zafoliowaną miseczkę. Schłodzić w lodówce do zestalenia.
6.Zastygłą galaretkę z truskawkami wyjąć z miseczki i ułożyć w dołek kremu.
7.Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować .
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić całość kilka godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na całą noc.
9.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie wtedy równiejsza.
10.tynk-Zmiksować miękkie masło z nutellą i posmarować cały tort. Tort na trochę schłodzić.
11.ganasze- Nad parą rozpuścić czekoladę w kostkach w śmietance. Potem dodawać po kawałku masła i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, często mieszając. Posmarować cały tort i schłodzić do zastygnięcia.
12.drip-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do płynnego. Połowę przelać do buteleczki z dzióbkiem i polać tort wokół na spływające sopelki. Resztę wylać na górę i rozsmarować.
13.dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej i ułożyć na torcie w/g własnej fantazji.
Komentarze