Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z ganasze i dripem czekoladowym. Tort z biszkoptem, dwoma kremami i wkładką galaretkową z truskawkami. Tort udekorowany wianuszkiem kwiatków z masy plastycznej z mlekiem w proszku.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -ok.150 ml. wody
    -sok z 1/2 cytryny
    -cukier do smaku

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -40 g. płatków czekoladowych

    KREM JAGODOWY:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 ml. frużeliny jagodowej
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    TYNK:
    -200 g. masła
    -2 czubate łyżki Nutelli

    GANASZ Z MASŁEM:
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -100 g. masła

    DRIP-CAKE:
    -100 g. mlecznej czekolady
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -ok. 80 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    ok.300 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z biszkoptem

Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć posłodzoną przegotowaną wodą z dodatkiem soku cytrynowego.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 2. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać posypkę czekoladową i wymieszać już łopatką. Wylać do tortownicy.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 3. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 4. krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem i wyłożyć 2/3 kremu. W środku zrobić wgłębienie na galaretkę.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 5. galaretka-Tą czynność zrobić dużo wcześniej. Rozpuścić galaretki w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i wlać na truskawki w zafoliowaną miseczkę. Schłodzić w lodówce do zestalenia.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 6. Zastygłą galaretkę z truskawkami wyjąć z miseczki i ułożyć w dołek kremu.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 7. Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować .
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić całość kilka godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na całą noc.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 9. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie wtedy równiejsza.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 10. tynk-Zmiksować miękkie masło z nutellą i posmarować cały tort. Tort na trochę schłodzić.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 11. ganasze- Nad parą rozpuścić czekoladę w kostkach w śmietance. Potem dodawać po kawałku masła i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, często mieszając. Posmarować cały tort i schłodzić do zastygnięcia.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 12. drip-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do płynnego. Połowę przelać do buteleczki z dzióbkiem i polać tort wokół na spływające sopelki. Resztę wylać na górę i rozsmarować.
  • Tort z ganasze i wianuszkiem kolorowych kwiatków 13. dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej i ułożyć na torcie w/g własnej fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować