Tort z kremem krówkowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno tortownicy (o wym.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40minut w 180 st. Wystudzić.
2.Masa kajmakowa: miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i utrzeć na gładką masę.
3.Galaretka wiśniowa: wypestkowane wiśnie wraz z zalewą (ok.2 szklanki) przełożyć na patelnię. Dodać sok z cytryny, poddusić, aż sok się zredukuje. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
4.Bita śmietana: kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z bitą śmietaną.
5.Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Naponczować. Pierwszy krążek przełożyć do tortownicy i zabezpieczyć boki. Posmarować 3/4 kremu krówkowego i położyć drugi biszkopt. Posmarować resztą kremu i wyłożyć tężejącą galaretkę wiśniową. Wierzch posmarować połową bitej śmietany. Odstwić na godzinę do lodówki, by wszystkie masy stężały. Nstępnie zjąć obręcz, posmarować boki resztą bitej śmietany. Oprószyć kakao i dowolnie udekorować. Gotowy tort chłodzić w lodówce. Smacznego!
Komentarze