Tort z kremem krówkowym i wiśniami

  • wyświetlono: 1170 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Smakowite połączenie słodkiej masy krówkowej z kwaskowymi wiśniami w galaretce, bitej śmietany i kakao. Ciasto na wyjątkowe okazje, urodziny, święta.

IMG_1607 — kopia
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

biszkop: 3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem krówkowy: 300 g masy kajmakowej (3/4 puszki)
3/4 kostki masła
galaretka wiśniowa: 200 g wypestkowanych wiśni w kompocie
1 galaretka wiśniowa
1 łyżka cytryny
bita śmietana: 400 ml śmietany 30 proc
2 łyżki cukru pudru
1 op.żelatyny fix (60 g)
poncz: napar z mocnej herbaty z sokiem cytryny i cukrem
kakao do oprószenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno tortownicy (o wym.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Masa kajmakowa: miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i utrzeć na gładką masę.
  • 3. Galaretka wiśniowa: wypestkowane wiśnie wraz z zalewą (ok.2 szklanki) przełożyć na patelnię. Dodać sok z cytryny, poddusić, aż sok się zredukuje. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Bita śmietana: kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z bitą śmietaną.
  • 5. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Naponczować. Pierwszy krążek przełożyć do tortownicy i zabezpieczyć boki. Posmarować 3/4 kremu krówkowego i położyć drugi biszkopt. Posmarować resztą kremu i wyłożyć tężejącą galaretkę wiśniową. Wierzch posmarować połową bitej śmietany. Odstwić na godzinę do lodówki, by wszystkie masy stężały. Nstępnie zjąć obręcz, posmarować boki resztą bitej śmietany. Oprószyć kakao i dowolnie udekorować. Gotowy tort chłodzić w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa krówkowado kawydo herbatytort na urodzinytort z wiśniamitort z bitą śmietanatort z masą krówkowątort na Boże Narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik Marchewkowy Z Orzechami

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Marchewkowy Z Orzechami, Kremem Budyniowym...

Tylko raz w życiu robiłam marchewkowe...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

Tort chałwowy

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Tort chałwowy z wiśniami

Tort z masą chałwową i konfiturą...

ciasto balowe

Dodane przez: katrinaM24

ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem...

Wspaniałe ciasto łączące w sobie...

TORT KRÓWKOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT KRÓWKOWY

Tort z biszkoptem budyniowym.Tort...

ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem i delicjami w rumie

Dodane przez: LucyG

Ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem...

Coś dla miłośników słodkości i...