Tort z kremem krówkowym i wiśniami

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakowite połączenie słodkiej masy krówkowej z kwaskowymi wiśniami w galaretce, bitej śmietany i kakao. Ciasto na wyjątkowe okazje, urodziny, święta.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkop: 3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem krówkowy: 300 g masy kajmakowej (3/4 puszki)
    3/4 kostki masła
    galaretka wiśniowa: 200 g wypestkowanych wiśni w kompocie
    1 galaretka wiśniowa
    1 łyżka cytryny
    bita śmietana: 400 ml śmietany 30 proc
    2 łyżki cukru pudru
    1 op.żelatyny fix (60 g)
    poncz: napar z mocnej herbaty z sokiem cytryny i cukrem
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Tort z kremem krówkowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno tortownicy (o wym.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Masa kajmakowa: miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i utrzeć na gładką masę.
  • 3. Galaretka wiśniowa: wypestkowane wiśnie wraz z zalewą (ok.2 szklanki) przełożyć na patelnię. Dodać sok z cytryny, poddusić, aż sok się zredukuje. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Bita śmietana: kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z bitą śmietaną.
  • 5. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Naponczować. Pierwszy krążek przełożyć do tortownicy i zabezpieczyć boki. Posmarować 3/4 kremu krówkowego i położyć drugi biszkopt. Posmarować resztą kremu i wyłożyć tężejącą galaretkę wiśniową. Wierzch posmarować połową bitej śmietany. Odstwić na godzinę do lodówki, by wszystkie masy stężały. Nstępnie zjąć obręcz, posmarować boki resztą bitej śmietany. Oprószyć kakao i dowolnie udekorować. Gotowy tort chłodzić w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować