Biszkopt z kremem krówkowym

4.5 (190 ocen)

Uwielbiam kajmak, podobnie jak moja rodzina. Ale żeby nie było tak bardzo słodko, masa na bazie kajmaku ukryta została w mocno kakaowym, mało słodkim biszkopcie :)

Składniki:

  • Ciasto:

    20 dag mąki
    6 jajek
    3 - 4 łyżki ciemnego kakao
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Masa:

    2 i 3/4 szkl mleka
    3/4 kostki masła
    1/3 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
    4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    250g masy krówkowej
    3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich
    3/4 szkl rodzynek

    Do dekoracji:

    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z kremem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodawanie do masy mąki z kakao i proszkiem 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, następnie, nadal ubijając, dodajemy porcjami cukry i po kolei żółtka. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 2. Papierem do pieczenia wykładamy dno formy o wym. 30x20cm. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok. 35 min w temp. 180ºC. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 blaty.
  • Dodanie do masy rodzynek i orzechów 3. Masa: rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 - 20 minut. 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, po łyżce masy krówkowej i miksujemy całość do gładkości. Na koniec dodajemy osączone rodzynki oraz posiekane orzechy i mieszamy całość.
  • 4. Masę wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim blatem. Wierzch zdobimy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Do masy można użyć smakowej masy krówkowej, np. orzechowej. Rodzynki zamiast w gorącej wodzie można namoczyć na całą noc w alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować