TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM KRÓWKOWYM I TRUSKAWKOWYM

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Tort urodzinowy z ciastem czekoladowym. Tort z kremem krówkowym i truskawkowym.Tort z rozetkami i czekoladowymi motylkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    -100 g. masła
    -2 gorzkie czekolady
    -8 jajek
    -170 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    1/2 słoiczka dżemu wiśniowego-ok.200 g.

    krem krówkowy:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -125 g. krówek
    -30 g.cukierków toffees
    -1 śmietan-fix
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -2,5 łyżeczki żelatyny
    -1/4 szklanki wody

    krem truskawkowy:
    -300 g. truskawek
    -2,5 łyżeczki żelatyny
    -1/4 szklanki wody
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/2 jogurtu greckiego tj. 125 g.

    rozetki:
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -1/3 kremu waniliowego do tortów w proszku

    ozdoby czekoladowe-motylki
    -1/2 polewy do dekoracji, deserowej HELIO-tj.50 g.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Tort czekoladowy z kremem krówkowym i truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok.25-30 min.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
  • dżem 2. Włożyć z powrotem jeden blat do tortownicy.Posmarować dżemem.
  • krem 3. Nad parą w śmietance roztopić cukierki, mieszając.Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godz. Można i całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę z cukierkami, zmiksować ze śmietan-fixem. Następnie z porcjami jogurtu. Na koniec zmiksować z żelatyną ale nie za długo. Wylać na warstwę dżemu.
  • 2 blat ciasta 4. Przykryć drugim blatem ciasta.
  • krem truskawkowy 5. krem truskawkowy-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem , potem śmietan-fixem. Dodawać jogurt, potem truskawki, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, ciągle miksując, ale już nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić w lodówce.
  • zdjęcie obręczy 6. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacy.
  • rozetki 7. rozetki- zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.
  • motylki 8. motylki-Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzory, tyle samo prawych stron motylka jak i lewych.
  • dekoracja 9. Jak zastygną to delikatnie odkleić i udekorować tort jak również i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować