Ciasto z kremem krówkowym.

  • wyświetlono: 34678 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto z masą karmelową idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości.

PolskaGotuje
  • 16 porcje

Składniki

Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany" :
-5 jaj
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny

Składniki na krem krówkowy:
-1 puszka masy krówkowej orzechowej (kajamakowej)
-1/2 kostki masła
-1-2 łyżeczki spirytusu.

Składniki na krem śmietanowy:
-250ml śmietany kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-2,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo :
-herbatniki ok 24 sztuk
-kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
-starta czekolada do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem krówkowym.

  • Ciasto z masą krówkową1. Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm 
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.  Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy.  
  • Ciasto z masą krówkową2. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.
  • Ciasto z masą krówkową3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
  • 4. Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi . Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

deseryciasto biszkoptoweimprezykrem krówkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

Dodane przez: ciasto

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

Słodka masa krówkowa z chrupiącym...

krówkowe

Dodane przez: Judytka

CIASTO KRÓWKOWE

Mojego pomysłu ciasto bez pieczenia....

ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

Dodane przez: poezjasmaku

CIASTO KRÓWKOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

SŁODZIUTKIE CIASTO DLA ŁASUCHÓW...

sernikowo krówkowa pychotka na herbatnikach

Dodane przez: Bożena Z.

Serowo-krówkowe ciasto na heratnikach z orzeszkami

POLECAM SMACZNE CIASTO BEZ PIECZENIA...

Ciasto czekoladowe z polewa krówkowo-czekoladową

Dodane przez: Justine_Mazur

Ciasto czekoladowe z polewą krówkowo-czekoladową

Błyskawiczne ciasto czekoladowe,...

Torcik Marchewkowy Z Orzechami

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Marchewkowy Z Orzechami, Kremem Budyniowym...

Tylko raz w życiu robiłam marchewkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE