Ciasto z kremem krówkowym.

4.35 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z masą karmelową idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany" :
    -5 jaj
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny

    Składniki na krem krówkowy:
    -1 puszka masy krówkowej orzechowej (kajamakowej)
    -1/2 kostki masła
    -1-2 łyżeczki spirytusu.

    Składniki na krem śmietanowy:
    -250ml śmietany kremówki 30%
    -2 łyżki cukru pudru
    -2,5 łyżki żelatyny

    Dodatkowo :
    -herbatniki ok 24 sztuk
    -kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
    -starta czekolada do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.35 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto z kremem krówkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z masą krówkową 1. Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm 
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.  Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy.
  • Ciasto z masą krówkową 2. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.
  • Ciasto z masą krówkową 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
  • 4. Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi . Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ciasto z kremem możesz przygotować również z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować