Ciasto z kremem krówkowym

4.49 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto miodowe,masa krówkowa i chrupiący słonecznik w jednym cieście.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 4 szkl
    jajka 2 szt
    miód 4 łyżki
    masło albo margaryna 30 dag
    soda 1,5 łyżeczki

    na krem

    masło albo margaryna 1 kostka (250g)
    masa krówkowa 1 op
    orzechy rozdrobnione ok 1 szkl
    masło 2 łyżki

    na posypkę

    słonecznik ok 1 szkl
    cukier 1-2 łyżki
    masło 1 łyżka

    dodatkowo

    śmietana kremówka 1 op
    żelatyna 1 kopiasta łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy i pieczemy 3 placki takiej samej wielkości. Studzimy.
    Na patelnię wsypujemy orzechy i przesmażamy na maśle. Studzimy.
    Masło albo margarynę miksujemy z masą krówkową i na koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy, można dodać troszkę więcej masła. Wystudzone placki przekładamy masą krówkową.
    Żelatynę rozmieszać w jak najmniejszej ilości gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać żelatynę. Śmietanę wyłożyć na ostatni placek.
    Słonecznik wysypać na patelnię i lekko zrumienić, dodać masło, cukier i mieszać do ze złocenia i połączenia ze słonecznikiem. Wystudzić i obsypać ciasto.Blaszka 34/38cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Miód Słonecznik Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować