Tort z kremem kokosowym i żelką jagodową

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To mój urodzinowy torcik na biszkopcie malinowym, przełożony kremem kokosowym i śmietankowym, w którym ukryła się jagodowa żelka.

aga3103
  • 12 porcje
  • 360min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
1) 4 jajka
2) 165 g cukru
3) budyń malinowy (40g)
4) pół łyżeczki proszku do pieczenia
5) 2 łyżki liofilizowanych malin (sproszkowanych)
Krem kokosowy
1) 200 g śmietany 36%
2) 250 g mascarpone
3) 100 g białej czekolady
4) 60 g wiórków kokosowych
Krem śmietankowy
1) 180 g śmietany 36%
2) 200 g serka mascarpone
3) 2-3 łyżki cukru pudru
Żelka jagodowa
1) 180 g jagód mrożonych
2) pół opakowania galaretki z owoców leśnych lub malinowej (ok. 35-40 g)
Do obłożenia:
1) 250 g masła
2) 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
3) 2 szklanki mleka w proszku
4) barwnik (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1) konfitura malinowa
2) sok malinowy
3) 2 łyżki soku z cytryny
Drip:
1) 80 g czekolady gorzkiej
2) 20 g czekolady mlecznej
3) 100 ml śmietanki 30%
4) 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z kremem kokosowym i żelką jagodową

  • 1. Biszkopt:
    1) Przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sproszkowane liofilizowane maliny.
    2) Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka, dodajemy do nich połowę cukru i ubijamy aż masa stanie się jasna.
    3) W drugiej misce ubijamy pianę z białek, do których dodajemy szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru i miksujemy. Gdy piana będzie już ubita dodajemy żółtka i miksujemy aż połączą się z pianę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, budyniem i malinami i miksujemy na najniższych obrotach albo delikatnie mieszamy.
    4) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia; nie smarujemy niczym boków tortownicy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 – 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt możemy rzucić na podłogę z wysokości około 40 cm.
  • 2. Krem kokosowy
    1) 100 g śmietanki podgrzewamy, a następnie wkładamy do niej połamaną białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, po czym pozostawiamy do ostygnięcia.
    2) Mascarpone ubijamy z pozostałą śmietaną. Na koniec dodajemy śmietanę z roztopioną czekoladą i miksujemy. Gdy krem będzie już ubity dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Krem śmietankowy
    1) Do wysokiego naczynia przekładamy śmietankę, mascarpone i cukier puder i ubijamy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  • 4. Żelka
    1) Jagody przekładamy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody i podgrzewamy. Następnie jagody miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
    2) Pół opakowania galaretki rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody.
    3) Rozpuszczoną galaretkę dodajemy do jagodowego musu i mieszamy.
    4) Miseczkę o średnicy mniejszej niż średnica tortownicy wykładamy folią spożywczą w taki sposób, aby część wystawała na zewnątrz. Następnie do tak przygotowanej miseczki przekładamy jagodowy mus wymieszamy z galaretką, odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony mus wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Tynk
    1) Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy mleko skondensowane oraz przesiane przez sitko mleko w proszku i ubijamy aż mleko w proszku nie będzie zbyt mocno wyczuwalne. Na koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i miksujemy około 5 minut.
    2) Opcjonalnie do tynku możemy dodać barwnik.
  • 6. Nasączenie
    1) Sok malinowy mieszamy z 250 ml wody i dodajemy do niego 2 łyżki soku z cytryny.
  • 7. Składanie tortu
    1) Biszkopt przekrajamy w poprzek na trzy blaty.
    2) Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy lub w rancie, nasączamy delikatnie wodą z sokiem malinowym, smarujemy konfiturą malinową i wykładamy krem kokosowy. Następnie układamy kolejny blat, który również nasączamy wodą z sokiem malinowym, smarujemy konfiturą malinową i wykładamy trochę kremu śmietankowego, na to wykładamy żelkę jagodową i przykrywamy ją pozostałą częścią kremu śmietankowego. Następnie układamy ostatni blat, który nasączamy wodą z sokiem malinowym. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.
    3) Schłodzony tort tynkujemy przygotowanym kremem i po nałożeniu każdej kolejnej warstwy ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 8. Drip
    1) W garnuszku podgrzewamy śmietankę i wrzucamy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy łyżkę oleju. Gdy czekolada już się rozpuści odstawiamy, żeby lekko przestygła.
    2) Na dobrze schłodzony tort wylewamy czekoladową polewę.

Porady

*średnica tortownicy 18 cm i wysoki brzeg
*szklanka o pojemności 250 ml

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastourodzinyDeserdo kawykrem śmietankowykrem kokosowybiszkopt malinowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Czekoladowe z Wiśniową Żelką

Czekoladowe ciacho z wiśniową żelką...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

Tort orzechowo-kokosowy z kremem bórówkowym

Dodane przez: anik9

Tort orzechowo-kokosowy z kremem bórówkowym

Tort jest przepyszny. Polecam:)

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Smakowite połączenie słodkiej masy...

Jagielnik z nerkowcami i mango oraz z żelką z mango

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Jagielnik z nerkowcami, z mango i żelką mango

Pyszne ciasto na zimno. Sprawdza...

Rolada z żelką malinową

Dodane przez: Elisa

Rolada z żelką malinową

Bardzo pyszna rolada z sezonowymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE