Tort z kremem kokosowym i żelką jagodową

4.49 (181 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To mój urodzinowy torcik na biszkopcie malinowym, przełożony kremem kokosowym i śmietankowym, w którym ukryła się jagodowa żelka.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    1) 4 jajka
    2) 165 g cukru
    3) budyń malinowy (40g)
    4) pół łyżeczki proszku do pieczenia
    5) 2 łyżki liofilizowanych malin (sproszkowanych)
    Krem kokosowy
    1) 200 g śmietany 36%
    2) 250 g mascarpone
    3) 100 g białej czekolady
    4) 60 g wiórków kokosowych
    Krem śmietankowy
    1) 180 g śmietany 36%
    2) 200 g serka mascarpone
    3) 2-3 łyżki cukru pudru
    Żelka jagodowa
    1) 180 g jagód mrożonych
    2) pół opakowania galaretki z owoców leśnych lub malinowej (ok. 35-40 g)
    Do obłożenia:
    1) 250 g masła
    2) 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
    3) 2 szklanki mleka w proszku
    4) barwnik (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    1) konfitura malinowa
    2) sok malinowy
    3) 2 łyżki soku z cytryny
    Drip:
    1) 80 g czekolady gorzkiej
    2) 20 g czekolady mlecznej
    3) 100 ml śmietanki 30%
    4) 1-2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort z kremem kokosowym i żelką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    1) Przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sproszkowane liofilizowane maliny.
    2) Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka, dodajemy do nich połowę cukru i ubijamy aż masa stanie się jasna.
    3) W drugiej misce ubijamy pianę z białek, do których dodajemy szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru i miksujemy. Gdy piana będzie już ubita dodajemy żółtka i miksujemy aż połączą się z pianę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, budyniem i malinami i miksujemy na najniższych obrotach albo delikatnie mieszamy.
    4) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia; nie smarujemy niczym boków tortownicy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 – 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt możemy rzucić na podłogę z wysokości około 40 cm.
  • 2. Krem kokosowy
    1) 100 g śmietanki podgrzewamy, a następnie wkładamy do niej połamaną białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, po czym pozostawiamy do ostygnięcia.
    2) Mascarpone ubijamy z pozostałą śmietaną. Na koniec dodajemy śmietanę z roztopioną czekoladą i miksujemy. Gdy krem będzie już ubity dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Krem śmietankowy
    1) Do wysokiego naczynia przekładamy śmietankę, mascarpone i cukier puder i ubijamy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  • 4. Żelka
    1) Jagody przekładamy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody i podgrzewamy. Następnie jagody miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
    2) Pół opakowania galaretki rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody.
    3) Rozpuszczoną galaretkę dodajemy do jagodowego musu i mieszamy.
    4) Miseczkę o średnicy mniejszej niż średnica tortownicy wykładamy folią spożywczą w taki sposób, aby część wystawała na zewnątrz. Następnie do tak przygotowanej miseczki przekładamy jagodowy mus wymieszamy z galaretką, odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony mus wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Tynk
    1) Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy mleko skondensowane oraz przesiane przez sitko mleko w proszku i ubijamy aż mleko w proszku nie będzie zbyt mocno wyczuwalne. Na koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i miksujemy około 5 minut.
    2) Opcjonalnie do tynku możemy dodać barwnik.
  • 6. Nasączenie
    1) Sok malinowy mieszamy z 250 ml wody i dodajemy do niego 2 łyżki soku z cytryny.
  • 7. Składanie tortu
    1) Biszkopt przekrajamy w poprzek na trzy blaty.
    2) Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy lub w rancie, nasączamy delikatnie wodą z sokiem malinowym, smarujemy konfiturą malinową i wykładamy krem kokosowy. Następnie układamy kolejny blat, który również nasączamy wodą z sokiem malinowym, smarujemy konfiturą malinową i wykładamy trochę kremu śmietankowego, na to wykładamy żelkę jagodową i przykrywamy ją pozostałą częścią kremu śmietankowego. Następnie układamy ostatni blat, który nasączamy wodą z sokiem malinowym. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.
    3) Schłodzony tort tynkujemy przygotowanym kremem i po nałożeniu każdej kolejnej warstwy ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 8. Drip
    1) W garnuszku podgrzewamy śmietankę i wrzucamy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy łyżkę oleju. Gdy czekolada już się rozpuści odstawiamy, żeby lekko przestygła.
    2) Na dobrze schłodzony tort wylewamy czekoladową polewę.

Porady

*średnica tortownicy 18 cm i wysoki brzeg *szklanka o pojemności 250 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem kokosowy
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować