tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym.

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszny tort

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem:
    5 żółtek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 kostki masła
    50-70 ml ajerkoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 2. żółtka utrzeć z cukrami (cukier nie musi się do końca rozpuścić) dodać mąkę i rozrobić z mlekiem, resztę mleka. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka ciągle mieszając ugotowac budyń ( nalezy uważać, zeby nam się nic nie przypaliło.
  • 3. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki. Do 1/3 kremu dodać ajerkoniak i wymieszać.
  • tort 4. Biszkopt przekroić na 3-4 części, nasączyć i przełożyc kremami. Dowolnie udekorować

Porady

biszkopt i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak zawsze robię Tort jest najsmaczniejszy jeśli co najmniej spędzi 24 godz w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować