Tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
2.żółtka utrzeć z cukrami (cukier nie musi się do końca rozpuścić) dodać mąkę i rozrobić z mlekiem, resztę mleka. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka ciągle mieszając ugotowac budyń ( nalezy uważać, zeby nam się nic nie przypaliło.
3.Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki. Do 1/3 kremu dodać ajerkoniak i wymieszać.
4.Biszkopt przekroić na 3-4 części, nasączyć i przełożyc kremami. Dowolnie udekorować
Porady
biszkopt i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak zawsze robię
Tort jest najsmaczniejszy jeśli co najmniej spędzi 24 godz w lodówce
Komentarze