Tort z kremem ajerkoniakowym

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny tort z kremem z dodatkiem adwokatu. rozpływa się w ustach i uważajcie bo na jednym kawałku się na pewno nie skończy.

Składniki:


  • Biszkopt
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem adwokatowy
    750 ml mleka
    250 ml adwokatu
    1 szkl cukru
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    400 g masła lub margaryny
    truskawki
    płatki czekoladowe

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z kremem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleka i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami i delikatnie mieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować