Tort z kremem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C a dno tortownicy wykładamy papierem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca (cukier powinien się rozpuścić). Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy zimną wodę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i mieszamy drewnianą łyżką (sięgając dna i napowietrzając masę). Przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt upuszczano na ziemie kilka razy i zostawiamy do wystygnięcia. Przestygnięty biszkopt oddzielamy delikatnie nożem od tortownicy i wyjmujemy. Przecinamy go na blaty. ⠀ ⠀
Krem cynamonowy:
Ważne ! Śmietana i serek powinny być bardzo dobrze schłodzone !
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach aż krem zgęstnieje. Gotowym kremem przekładamy blaty tortu i dekorujemy go naokoło. Gotowy tort schładzamy całą noc w lodówce. ⠀
Komentarze