Tort z kremem cynamonowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort z kremem cynamonowym na bazie serka mascarpone i biszkoptem kakaowym ! Ciasto dla fanów cynamonu i słodyczy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    160 g cukru pudru
    75 ml zimnej wody
    120 g mąki tortowej
    35 g ciemnego kakao ⠀

    Krem cynamonowy:
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cynamonu ⠀

    Do naponczowania:
    Woda+sok z cytryny ⠀
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort z kremem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C a dno tortownicy wykładamy papierem.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca (cukier powinien się rozpuścić). Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy zimną wodę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i mieszamy drewnianą łyżką (sięgając dna i napowietrzając masę). Przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt upuszczano na ziemie kilka razy i zostawiamy do wystygnięcia. Przestygnięty biszkopt oddzielamy delikatnie nożem od tortownicy i wyjmujemy. Przecinamy go na blaty. ⠀ ⠀

    Krem cynamonowy:

    Ważne ! Śmietana i serek powinny być bardzo dobrze schłodzone !
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach aż krem zgęstnieje. Gotowym kremem przekładamy blaty tortu i dekorujemy go naokoło. Gotowy tort schładzamy całą noc w lodówce. ⠀
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować