Tort szachownica z kremem budyniowym

4.5 (202 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten tort upiekłam dla mamy bo wiem że bardzo lubi torty. Kiedyś ona piekła dla mnie teraz ja to robię dla niej. Dlaczego tort szachownica. Bo życie jest trochę jak gra w szachy. Wydaje nam się że wszystko potrafimy przewidzieć i robimy właściwy krok, a ono nas zaskakuje nie zawsze tak jak byśmy chcieli. Szach -mat-samo życie jak to powiedziała moja mama.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt jasny:

    4 jajka wielkość M
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru trzcinowego

    biszkopt ciemny:

    4 jajka wielkość M
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
    1/2 szklanki cukru trzcinowego

    krem budyniowy:

    2 budynie czekoladowe
    600 ml mleka
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    400 g masła

    nasączenie:

    1/2 szklanki wina białego
    1 cytryna

    polewa biała:

    125 g serka mascarpone
    100 g czekolady białej
    1/2 łyżeczki żelatyny

    obręcz czekoladowa, kwadraty czekoladowe:

    150 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort szachownica z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier po łyżce ubijam minutę i kolejna łyżką cukru. Jak piana jest lśniąca i dobrze ubita dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam. Dodaję w trzech porcjach i mieszam łyżką od spodu delikatnie. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestygnięcia, dopiero go wyjmuję z formy jak jest zimny.

    Biszkopt ciemny:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier po łyżce ubijam minutę i kolejna łyżką cukru. Jak piana jest lśniąca i dobrze ubita dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki, proszek do pieczenia, kakao, przesiewam. Dodaję w trzech porcjach i mieszam łyżką od spodu delikatnie. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut do suchego patyczka.

    Krem budyniowy:

    Budynie rozprowadzam w 200 ml mleka zimnego. 400 ml mleka wlewam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję. Do gotującego wlewam budyń i gotuję tak długo aż zrobi się gęsty. Zdejmuję z palnika, dodaję żółtka do gorącego i energicznie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Nie wkładam do lodówki.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieram mikserem na puch. Do masła dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram. Kolejna porcja budyniu po chwili. Jak krem jest za mało słodki można dodać cukier puder.


    Przełożenie:

    Biszkopt jasny i ciemny kroję na pół, tak żeby z każdego były po dwa blaty. Na każdym blacie wycinam okrąg w cieście przykładając talerzyk deserowy. Potem biorę kubek i wycinam kolejny okrąg. W każdym blacie mają być wycięte trzy koła takiej samej wielkości.
    Biorę obręcz ciemną największą, wkładam w jej środek środkową obręcz jasną , a w nią najmniejszą ciemną. Tak samo robię dwa razy. Kolejne dwa blaty odwrotnie. Najpierw obręcz jasna największa, potem w nią wkładam środkową ciemną, i w nią jasną najmniejszą.
    Blat z obręczą czekoladową największa układam na talerzu. Nasączam ponczem. Krem dziele na cztery części. Smaruje blat jedną częścią. Układam drugi blat ale tym razem z obręczą największą jasną, nasączam, smaruję kremem. Kolejny blat z obręczą ciemną największą, poncz, krem. I ostatni blat tak samo. Górę i boki tortu smaruję kremem. Wstawiam do lodówki.


    Polewa biała czekolada:

    Czekoladę kroję na małe kawałki. Mascarpone/ można zastąpić śmietaną podgrzewam/. Żelatynę namaczam w łyżeczce zimnej wody. Dodaję do gorącego serka, i mieszam. Zdejmuję z gazu dodaję czekoladę i cały czas mieszam aż się rozpuści. Jak przestygnie, ale nie do końca musi być płynna wylewam ją na górę tortu i rozprowadzam nożem. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
    Obręcz i kwadraty:

    Czekoladę kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję olej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wymierzam wysokość tortu i obwód. Z papieru do pieczenia wycinam obręcz o tych wymiarach i smaruję ją czekoladą rozpuszczoną. Resztę czekolady wylewam na papier do pieczenia, rozsmarowuje pędzlem i wkładam do lodówki żeby wyschła dla nie do końca, bo trzeba pociąć ja na kwadraty. Obręcz jak lekko przeschnie ale będzie jeszcze elastyczna przykładam do tortu do boków i dociskam. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Potem zrywam papier z czekolady.Na polewie białej układam kwadraty czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mascarpone Śmietana
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-20% na produkty marki
-20% na produkty marki
Rabat 20% na produkty marki Ri... więcej»
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
+
-20% na produkty marki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować