Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

4.48 (168 ocen)

  • 25 godz.

Torcik szybki i prosty do zrobienia. Lekki, czekoladowo porzeczkowy. Krem powstał z konfitury, można użyć oczywiście innego smaku. Dekoracje z czekolady proponuję zrobić wcześniej.

  • 25 godz.

Składniki:

  • biszkopt:

    5 jaj

    1/2 szklanki mąki tortowej

    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    1 łyżka kakao czarne

    1/2 szklanki cukru

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:

    500 g mascarpone

    3/4 szklanki śmietany 36 %

    1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki

    dekoracje:

    kwiatki jadalne

    1 tabliczka czekolady gorzkiej

    poncz:

    1/3 szklanki wody

    1/3 szklanki nalewki z wiśni
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt w formie 1. Biszkopt:

    Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.Dodaję cukier i dalej ubijam, następnie dodaję po jednym żółtku ciągle ubijając. Im dłużej masa jest ubijana tym jest lepsza. Musi być puszysta. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiewam i mieszam.Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj, cały czas mieszając drewnianą łyżka od spodu delikatnie. Tortownice o średnicy 22 cm dno wykładam papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto.
  • biszkopt upieczony 2. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 40 minut. Sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest suchy. Jeszcze ciepły biszkopt wyjmuje z formy i wykładam do góry dnem na desce.
  • krem porzeczkowy 3. Dekoracja czekolada:

    Czekoladę gorzką łamię do miseczki i układam ja nad małym rondelkiem z wodą gorąca. Miseczka nie może dotykać dna wody. Na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę. Zdejmuję z ognia, chwilę czekam aż przestygnie, i jeszcze ciepłą wylewam na papier do pieczenia w kształcie prostokąta 20*40 cm. Rozsmarowuje czekoladę nożem, zostawiając po 1 cm z każdej strony. Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami ,żeby pęcherzyki które się wytworzyły pod papierem znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalki na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.

    Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem, dodaje konfiturę porzeczkową i dalej ubijam aż masa się połączy i będzie gęsta. Nie dodaję cukru.
  • biszkopt przełożony kremem 4. Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam, wykładam 1/3 kremu, układam kolejny blat, znowu nasączam i krem, i ostatni blat który też nasączam delikatnie. Boki i górę smaruję kremem, z reszty robię szprycą kratkę. Boki tortu dekoruje czekoladowymi słupkami, robię to nożem bo czekolada topi się w rękach. Wstawiam do lodówki na trzy godziny, przed podaniem dekoruje kwiatkami.

Porady

można użyć innej konfitury w smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować