Sok z czarnej porzeczki bez sokownika

4.24 (244 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Ten przepis dała mi mama która tak od dawna robi soki i też go wypróbowałam. Soczek wyszedł znakomity, moje córeczki go uwielbiają.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 1 kg czarnej porzeczki,
    • 1 kg cukru ( ja dałam ok. 0,8kg gdyż dla mnie był za słodki),
    • Wody,
Wystaw ocenę:

4.24 (244 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Sok z czarnej porzeczki bez sokownika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta i zagotowuję. Gotuję tak ok 15-20 minut na małym ogniu i odstawiam na ok.24 godziny. Po tym czasie zlewam sok przez sito, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do buteleczek . Po zakręceniu dekielków odwracam do góry dnem, tak trzymałam buteleczki do ostygnięcia i mam pyszny, zdrowy soczek na zimę.

Porady

Przecedzonych owoców nie wyrzucam tylko zalewam je gorącą wodą, zagotowuję, odstawiam na jakiś czas, odcedzam, dosładzam i otrzymuję pyszny soczek do picia na już. Z owoców które nam zostały (po pierwszym soku) możemy również przygotować dżem, do rozgotowanych owoców dodajemy cukru i zagotowujemy krótko. Przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy dekielkami i zagotowujemy. I nic się nie zmarnuje :) Tak samo można postąpić np. z owocami aronii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować