Porzeczki to owoce raczej niedoceniane. Nie są tak popularne jak truskawki, wiśnie czy maliny, a szkoda, bo ich właściwości sprawiają, że powinniśmy sięgać po nie, kiedy już pojawiają się w sklepach i na targach. Czemu więc nie są tak lubiane? W większości przypadków winę za to ponosi fakt, ze owoce są dość kwaśne, jedzenie ich na surowo nie przynosi więc przyjemności.

Ale jest na to sposób! Ciasto z porzeczkami to idealne rozwiązanie, gdy mamy do wykorzystania te owoce, ale nie chcemy jeść ich samych. A my w naszej galerii mamy kilka różnorodnych propozycji na ich wykorzystanie.

Takie porzeczkowe wypieki możemy przygotować na różne sposoby. Od prostych ucieranych ciast, po bardziej zaawansowane warstwowe placki. Przewaga porzeczek w tym wypadku jest taka, że świetnie przełamuje ona słodkość wypieków. Dlatego też warto połączyć te owoce z kremem budyniowym albo bezą, bo dzięki temu ciasto nie będzie mdłe lub zbyt przesłodzone.  

Co więcej pomysł na ciasto z porzeczkami sprawdzi się nie tylko latem. Jeśli na zimę przygotowaliście porzeczkowy kompot i nie macie pomysłu, jak kreatywnie wykorzystać owoce z niego, warto użyć ich do przygotowania ciast. Dzięki temu nic się nie marnuje, a mu poza pysznym napojem, mamy też od razu deser.

 

Jeśli w swoim ogrodzie masz kilka porzeczkowych krzaczków, kiedy upieczesz już ciasto z porzeczkami, zobacz naszą galerię przetwory z porzeczek i zamknij je w słoikach na zimę!