Tort urodzinowy z biszkoptem i kremem serowym. Tort z dripem i ozdobami z mleka w proszku.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-200 g. cukru
-150 g. mąki tortowej
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-220 g. dżemu truskawkowego
-1/2 szklanki gorącej wody
krem serowo-jagodowy:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 jogurtu greckiego
-150 ml.frużeliny z czarnych jagód
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem serowo-malinowyy:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 jogurtu greckiego
-150 ml.frużeliny z malin
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
masa z mleka w proszku:
-200 g. cukru pudru
-200 g. mleka w proszku
-troszku olejku pomarańczowego
-parę łyżek mleka w płynie
-barwniki jadalne w proszku+krople wody
Tort z karmelowym dripem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej.
2.Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy.
3.Posmarować połową dżemu wymieszanego z gorącą wodą.
4.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,jogurt potem frużelinę jagodową i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą dżemu z wodą.
6.krem malinowy-Postąpić jak z pierwszym kremem i wyłożyć do tortownicy.
7.Posypać malinami.
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.
9.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przełożyć na paterę.
10.obłożenie- Miękkie masło zmiksować na puch dodając po łyżce masy krówkowej. Posmarować cały tort.
11.polewa- Czekolady roztopić w śmietance nad para. Schłodzić do płynnej konsystencji i polać górę tortu, tak żeby sople polewy spływały po boku tortu.Tort schłodzić.
12.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelka wody.
Masę wałkować i wycinać kwiatki. Z zielonej masy zrobić listki.
13.Dekoracje ułożyć na torcie w/g własnej fantazji.
Komentarze