TORT Z KARMELOWYM DRIPEM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy z biszkoptem i kremem serowym. Tort z dripem i ozdobami z mleka w proszku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -220 g. dżemu truskawkowego
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem serowo-jagodowy:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 jogurtu greckiego
    -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem serowo-malinowyy:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 jogurtu greckiego
    -150 ml.frużeliny z malin
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    garść świeżych malin

    obłożenie:
    -400 g. masła
    -400 g. masy krówkowej

    polewa drip-cake:
    -300 g. czekolady karmelowej
    -100 ml. śmietanki 30 %

    masa z mleka w proszku:
    -200 g. cukru pudru
    -200 g. mleka w proszku
    -troszku olejku pomarańczowego
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwniki jadalne w proszku+krople wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z karmelowym dripem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 2. Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 3. Posmarować połową dżemu wymieszanego z gorącą wodą.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 4. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,jogurt potem frużelinę jagodową i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą dżemu z wodą.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 6. krem malinowy-Postąpić jak z pierwszym kremem i wyłożyć do tortownicy.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 7. Posypać malinami.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 9. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przełożyć na paterę.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 10. obłożenie- Miękkie masło zmiksować na puch dodając po łyżce masy krówkowej. Posmarować cały tort.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 11. polewa- Czekolady roztopić w śmietance nad para. Schłodzić do płynnej konsystencji i polać górę tortu, tak żeby sople polewy spływały po boku tortu.Tort schłodzić.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 12. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelka wody.
    Masę wałkować i wycinać kwiatki. Z zielonej masy zrobić listki.
  • TORT Z KARMELOWYM DRIPEM 13. Dekoracje ułożyć na torcie w/g własnej fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować