TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM

  • wyświetlono: 2503 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort z dripem w kolorze fioletowym, jak i tęczowymi ciasteczkami Oreo. Tort z kakaowym biszkoptem, z kremem mlecznym. Tort imprezowy, bardzo pyszny.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki oleju

DO NASĄCZENIA:
-ok.200 ml. frużeliny z wiśniami+50 ml.gorącej wody

KREM MLECZNY Z OREO:
-300 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-60 ml.mleka skondensowanego słodzonego
-50 g. mleka w proszku
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-ok. 1/3 szklanki wody
-8 ciasteczek OREO(pokruszonych)

KREM MLECZNY Z NUTELLĄ:
-300 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-60 ml.mleka skondensowanego słodzonego
-1 śmietan-fix
-3 czubate łyżki nutelli
-50 g. mleka w proszku
-15 g. żelatyny
-ok. 1/3 szklanki wody

TYNK :
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku
-barwnik pomarańczowy jadalny

DRIP-CAKE
-250 g. białej czekolady
-ok.60 ml.śmietanki 30 %
-barwnik fioletowy jadalny

Sposób przygotowania przepisu:

TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM

  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową rozrzedzonej frużeliny,ale bez wiśni.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku,rozkruszone ciasteczka i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny i rozsypać wiśnie.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM5. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast ciasteczek dodać miękką nutellę. Wylać do tortownicy na wiśnie i wyrównać.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM8. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort i schłodzić.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM9. dekoracje+drip-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Do 3 szklanek wlać po 1-2 łyżek tych czekolad i zafarbować każdą, tonując kolory. Od jasnej do ciemnej. Można rozrzedzić, troszkę śmietanką 30 %.żeby były lejące.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM10. Na powierzchnię białej polewy, ponalewać kolorowe esy-floresy. Maczać do połowy ciastka i odkładać.Czynność z esami powtarzać.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM11. Jak już polewa na ciastkach trochę stężała, to przenieść ciasteczka na inne miejsce. Ciasteczka będą nie tak mocno obklejone polewą.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM12. Resztę polewy wymieszać,jak kolor już zadowalający to zostawić. Jak miał być mocniejszy kolor to dodać farbki a jak za mocny, to dodać więcej rozpuszczonej białej czekolady. Jakby polewa już gęstniała to podgrzać ponownie nad parą, ale nie za długo.Płynną polewą, polać "falowo" połowę góry tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można najpierw nalać trochę do rożka papierowego i wokół połowy tortu zrobić sople, potem wylać resztę na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje. Resztą gęstniejącej polewy polać drip w esy-floresy.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM13. Ciasteczkami udekorować górę torty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort z kremem mlecznymTORT URODZINOWY Z OREOTORT URODZINOWY Z DRIPEMtort z kakaowym biszkoptem

Komentarze

Podobne przepisy

Urodzinowy tort z masłem orzechowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

Ten tort jest niezwykle pyszny....

Kolorowy tort z galaretkami

Dodane przez: emilka79

KOLOROWY TORT URODZINOWY Z GALARETKAMI

Wspaniały, lekki tort zwłaszcza...

Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki

Tort z jasnym biszkoptem, dwoma...

Tort oreo

Dodane przez: Marta199401

Tort oreo

Pyszny tort, który piekę na ważne...

TORT URODZINOWY Z BAŃKAMI Z ŻELATYNY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z BAŃKAMI Z ŻELATYNY

Tort na uroczystość Urodzinową...

sernik z malinami i oreo

Dodane przez: agarybak76

Sernik z oreo i malinami

Smakowite połączenie słodkich ciastek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE