TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z dripem w kolorze fioletowym, jak i tęczowymi ciasteczkami Oreo. Tort z kakaowym biszkoptem, z kremem mlecznym. Tort imprezowy, bardzo pyszny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    DO NASĄCZENIA:
    -ok.200 ml. frużeliny z wiśniami+50 ml.gorącej wody

    KREM MLECZNY Z OREO:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -60 ml.mleka skondensowanego słodzonego
    -50 g. mleka w proszku
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -ok. 1/3 szklanki wody
    -8 ciasteczek OREO(pokruszonych)

    KREM MLECZNY Z NUTELLĄ:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -60 ml.mleka skondensowanego słodzonego
    -1 śmietan-fix
    -3 czubate łyżki nutelli
    -50 g. mleka w proszku
    -15 g. żelatyny
    -ok. 1/3 szklanki wody

    TYNK :
    -400 g. masła
    -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -200 g. mleka w proszku
    -barwnik pomarańczowy jadalny

    DRIP-CAKE
    -250 g. białej czekolady
    -ok.60 ml.śmietanki 30 %
    -barwnik fioletowy jadalny
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort urodzinowy z oreo i dripem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową rozrzedzonej frużeliny,ale bez wiśni.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku,rozkruszone ciasteczka i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny i rozsypać wiśnie.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 5. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast ciasteczek dodać miękką nutellę. Wylać do tortownicy na wiśnie i wyrównać.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 8. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort i schłodzić.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 9. dekoracje+drip-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Do 3 szklanek wlać po 1-2 łyżek tych czekolad i zafarbować każdą, tonując kolory. Od jasnej do ciemnej. Można rozrzedzić, troszkę śmietanką 30 %.żeby były lejące.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 10. Na powierzchnię białej polewy, ponalewać kolorowe esy-floresy. Maczać do połowy ciastka i odkładać.Czynność z esami powtarzać.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 11. Jak już polewa na ciastkach trochę stężała, to przenieść ciasteczka na inne miejsce. Ciasteczka będą nie tak mocno obklejone polewą.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 12. Resztę polewy wymieszać,jak kolor już zadowalający to zostawić. Jak miał być mocniejszy kolor to dodać farbki a jak za mocny, to dodać więcej rozpuszczonej białej czekolady. Jakby polewa już gęstniała to podgrzać ponownie nad parą, ale nie za długo.Płynną polewą, polać "falowo" połowę góry tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można najpierw nalać trochę do rożka papierowego i wokół połowy tortu zrobić sople, potem wylać resztę na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje. Resztą gęstniejącej polewy polać drip w esy-floresy.
  • TORT URODZINOWY Z OREO I DRIPEM 13. Ciasteczkami udekorować górę torty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować