Tort sałatkowy z dwoma pastami

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak podana sałatka jest ozdobą każdego stołu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krążki szpinakowe:
    jajka 7 szt,
    szpinak 250 g,
    olej 1/2 szk,
    mąka 8 łyżek,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    czosnek 4 ząbki,
    sól,
    pieprz,
    Pasta jajeczna:
    jajka 5 szt
    szczypiorek 1 pęczek,
    cebula 1 szt
    majonez 3 łyżki
    sól,
    pieprz,
    Pasta z czerwonej fasoli:
    fasola czerwona z puszki 1 op
    cebula 1/2 szt,
    majonez 2- 3 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    Wierzch:
    por 1 szt
    groszek konserwowy 5 łyżek,
    majonez 3 łyżki
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Sałatki

Tort sałatkowy z dwoma pastami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krążki szpinakowe:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Masę szpinakową podzielić na 3 części. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę szpinakową. Upiec 3 krążki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
    Pasta jajeczna:
    Cebulę obrać i posiekać, szczypiorek posiekać, jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć, dodać majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
    Pasta z czerwonej fasoli:
    Fasolę odcedzić i opłukać, cebulę posiekać. Składniki połączyć i rozdrobnić blenderem. Dodać majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
    Wierzch:
    Por pokroić w półplasterki, dodać groszek konserwowy, majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
    Przygotowanie:
    Pastę jajeczną równomiernie rozsmarować na pierwszym krążku szpinakowym. Przykryć drugim krążkiem. Na nim rozsmarować pastę z czerwonej fasoli. Przykryć kolejnym krążkiem szpinakowym. Na wierzchu ułożyć por z groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować