Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i lekki,taki w sam raz.Upiekłam go na własne urodziny.Zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt makowy:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki suchego mielonego maku
    3 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:
    2 szklanki śmietany kremówki 30 %
    10 dag mlecznej czekolady
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny spożywczej

    Kulki czekoladowe:
    12,5 dag masła lub margaryny
    10 dag herbatników
    2-3 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki kakao
    5 dag mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy płynną czekoladę i żelatynę,całość dokładnie ubijamy.
  • 4. Biszkopty przekładamy masą śmietankową,smarujemy również boki i wierzch tortu.
  • 5. Kulki:
    Herbatniki bardzo drobno kruszymy.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,dodajemy kakao i herbatniki,dokładnie ucieramy.
    Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie.Kulki układamy na torcie,lekko wciskając je w masę śmietankową.
  • 6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu.Tort odstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować