Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
2.W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
3.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy płynną czekoladę i żelatynę,całość dokładnie ubijamy.
4.Biszkopty przekładamy masą śmietankową,smarujemy również boki i wierzch tortu.
5.Kulki:
Herbatniki bardzo drobno kruszymy.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,dodajemy kakao i herbatniki,dokładnie ucieramy.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie.Kulki układamy na torcie,lekko wciskając je w masę śmietankową.
6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu.Tort odstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Komentarze