Tort dla dzieci na imprezę urodzinową. Tort z dekoracją z mleka w proszku, przedstawiającą bajkowego Reksia.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-150 g.cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-sok z brzoskwiń
krem serowy z brzoskwiniami:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-pokrojone brzoskwinie z puszki
krem serowo-jagodowy:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-125 g. frużeliny z jagód
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
tynk:
-100 ml. śmietanki 30 %
-300 g. białej czekolady
-200 g. masła
-100 g. cukru pudru
masa z mleka w proszku:
-400 g. cukru pudru
-400 g. mleka w proszku
-troszku olejku pomarańczowego
-parę łyżek mleka w płynie
-barwniki jadalne w proszku+krople wody
Tort urodzinowy z reksiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
3.krem serowy z brzoskwiniami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
5.krem serowo-jagodowy- Postąpić jak przy 1 kremie, lecz frużelinę dodać przed żelatyną.Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
8.tynk-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło miękkie zmiksować na puch dodając cukier puder. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort. Można podzielić smarowanie na dwa etapy. Połową kremu posmarować tort i jego schłodzić z pół godz.Potem posmarować resztą kremu.
9.Można wygładzić na równo, albo poklepać zgniecionym ręcznikiem papierowym.
10.dekoracje-Namalować wzór pieska.
11.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelka wody.Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór pieska.
Komentarze