TORT URODZINOWY z REKSIEM

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową. Tort z dekoracją z mleka w proszku, przedstawiającą bajkowego Reksia.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -150 g.cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -sok z brzoskwiń

    krem serowy z brzoskwiniami:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -125 g. serka mascarpone
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -pokrojone brzoskwinie z puszki

    krem serowo-jagodowy:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -125 g. serka mascarpone
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -125 g. frużeliny z jagód
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    tynk:
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -300 g. białej czekolady
    -200 g. masła
    -100 g. cukru pudru

    masa z mleka w proszku:
    -400 g. cukru pudru
    -400 g. mleka w proszku
    -troszku olejku pomarańczowego
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwniki jadalne w proszku+krople wody
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy z reksiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 2. Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 3. krem serowy z brzoskwiniami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 5. krem serowo-jagodowy- Postąpić jak przy 1 kremie, lecz frużelinę dodać przed żelatyną.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 6. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 7. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 8. tynk-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło miękkie zmiksować na puch dodając cukier puder. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort. Można podzielić smarowanie na dwa etapy. Połową kremu posmarować tort i jego schłodzić z pół godz.Potem posmarować resztą kremu.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 9. Można wygładzić na równo, albo poklepać zgniecionym ręcznikiem papierowym.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 10. dekoracje-Namalować wzór pieska.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelka wody.Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór pieska.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 12. Zrobić resztę dekoracji.
  • TORT URODZINOWY z REKSIEM 13. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować