TORT URODZINOWY - WYKWINTNY

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort ten składa się z kilku warstw a każda warstwa ma inny smak dlatego też nazwałam go "wykwintnym". Jest toche pracochłonny ale jego smak wynagradza włożony wysiłek. Polecam na urodziny, imieniny czy też inne uroczystości.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    15 dag cukru
    1 łyżeczka proszku d pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mielonych biszkoptów lub bułki tartej
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    Biszkopt z makiem:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    1/3 szklanki suchego maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt z kokosem:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kokosu
    1/2 szklanki mąki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa budyniowa:
    400 g masła
    3 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyŻki mąki kartoflanej
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    2/3 szklanki cukru
    1 kieliszek spirytusu lub dobrego alkoholu

    1 tabliczka czekolady deserowej
    1 puszka ananasów w syropie

    1 czekolada deserowa
    3 łyżki śmietanki kremówki

    Forma:
    Tortownica o średnicy 24 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy - wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:
    Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach.
  • 2. Biszkopt z makiem:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło Na koncu dodac suchy mak. Wyłożyć na tortownice rednica 24 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 15-20 min w temp. 160 stopni.
  • 3. Biszkopt z kokosem:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i kokos, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło. Wyłożyć na tortownice rednica 24 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 15-20 min w temp. 160 stopni.
  • 4. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka, budyń oraz mąki rozmieszać w 1 szklance mleka i wlać na gotujące się mleko, zagotować mieszając aby nie powstały grudki. Garnek nakryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć,następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładką masę. Podzielić na 2 części.
  • 5. Masa budyniowa - czekoladowa:
    1/2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietanki. Dodać do pierwszej połowy masy. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji. Druga połowę czekolady posiekać i dodać do pozostałej części masy, dodać alkohol i wymieszać.
  • 6. Masa budyniowa - ananasowa:
    Do drugiej połowy masy dodać kilka łyżek syropu ananasowego. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji. Do pozostałej części dodać drobno pokrojone ananasy.
  • 7. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Wyłożyć na przygotowany tort.
  • 8. Składanie tortu:
    1, Biszkopt orzechowy.
    2. Masa czekoladowa.
    3. Biszkopt z makiem,
    4, Masa ananasowa.
    5, Biszkopt z kokosem.
    6, Pozostała część masy ananasowej, rozpuszczona czekolada + rozetki czekoladowo- ananasowe
  • 9. Rozetki czekoladowo- ananasowe:
    Do worka cukierniczego włożyc obie masy i dekorować tort.

Porady

Każdy blat biszkoptowy tortu można napączować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować