Wykwintny tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Przygotowanie tego tortu urodzinowego zajmuje trochę czasu, ale końcowy efekt jest zniewalający, a sam solenizant na pewno będzie w niebo wzięty!

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    I masa budyniowa
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    3-4 łyżki cukru
    25 dag masła

    II masa truskawkowa
    1/2 kg truskawek (świeże lub mrożone)
    3 galaretki truskawkowe
    opakowanie delicji lub biszkoptów

    III masa śmietankowa
    1/2 l śmietanki 30 %
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa

    Dodatkowo do dekoracji: śmietanka 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, gotowy opłatek, posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wykwintny tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić, dodać żółtka i cukier. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie dodać mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystygnięciu przeciąć na pół. Jedną połówkę przełożyć do formy, drugą zostawić na wierzch.
  • 2. I masa budyniowa:
    Z mleka, cukru waniliowego, cukru i budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzoną masę, wylać na ciasto i wstawić na 30 min do lodówki.
  • 3. II masa truskawkowa:
    Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać galaretki, po czym wymieszać, zagotować i ostudzić. Pół masy truskawkowej wylać do formy, rozłożyć ciastka i wylać resztę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 4. III masa śmietankowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietankę ubić z cukrem, wlać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę truskawkową, położyć drugą część biszkoptu. Włożyć na 30 min do lodówki.
  • 5. Ubić śmietankę 30 % z cukrem pudrem i udekorować nim tort, posypać posypką, ułożyć opłatek ozdobny lub polać polewą wedle uznania.

Porady

Jeśli masz możliwość zamów opłatek na tort, możesz też udekorować ciasto polewą czekoladową, lukrem lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować