TORT URODZINOWY ''PIÓRKO''

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem, dwoma kremami. Tort z dekoracją czekoladową.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -180 g.cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. siekanej czekolady

    krem straciatello:
    -750 ml. smietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -80 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -20 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    owoce:
    -1 puszka mieszanki owocowej w syropie-400 g.

    krem jagodowy:
    -750 ml. smietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -80 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -150 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy do tortów, suchy

    rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem truskawkowy do tortów, suchy

    dekoracja:
    -1 polewa czekoladowa, gotowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy ''piórko'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 2. Spód biszkoptu, ułożyć w tortownicy, zabezpieczonej wyżej boki. Nasączyć syropem z odsączonych owoców.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i z serkiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać tartą czekoladę i szybko wymieszać łopatką.Wyłożyć do tortownicy i wyrównać.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 4. Posypać połową odsączonych owoców.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 6. krem 2-Postąpić jak z kremem 1 z tym, że po serku dodajemy frużeliną a czekoladę omijamy.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 7. Przykryć 3 blatem i schładzić kilka godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 8. Po schłodzeniu, odpiąć obręcz z tortownicy, zdjąć zabezpieczenia. Tort ukłożyć na paterze.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 9. obłożenie-Krem zmiksować w/g wskazówek na opakowaniu, ale ze śmietanką. Posmarować cały tort.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 10. Drugi krem zrobić jak poprzedni i zrobić rozetki na górze i dole tortu.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 11. dekoracje-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przygotować dwa podłużne kawałki papieru do pieczenia. Przelać do rożka papierowego.Na jednym kawałku papieru zrobić podłużne kleksy w odstępach.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 12. Przykryć drugim kawałkiem papieru i palcem wygładzić kleks.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 13. Rozdzielić dwa kawałki papieru.Za pomocą patyczka do szaszłyków postrzępić chorągiewkę piórka. Przez środek zrobić cienką linię imitującą stosinę piórka. (Linia powinna być cienka, mnie wyszła za gruba.Polewa też powinna być biała ale ja akurat nie miałam.)
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 14. Delikatnie odkleić piórka od papieru.
  • TORT URODZINOWY ''PIÓRKO'' 15. Dekoracje ułożyć na torcie w/g własnej fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować