Tort urodzinowy ''piórko'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Spód biszkoptu, ułożyć w tortownicy, zabezpieczonej wyżej boki. Nasączyć syropem z odsączonych owoców.
3.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i z serkiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać tartą czekoladę i szybko wymieszać łopatką.Wyłożyć do tortownicy i wyrównać.
4.Posypać połową odsączonych owoców.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem.
6.krem 2-Postąpić jak z kremem 1 z tym, że po serku dodajemy frużeliną a czekoladę omijamy.
7.Przykryć 3 blatem i schładzić kilka godzin w lodówce.
8.Po schłodzeniu, odpiąć obręcz z tortownicy, zdjąć zabezpieczenia. Tort ukłożyć na paterze.
9.obłożenie-Krem zmiksować w/g wskazówek na opakowaniu, ale ze śmietanką. Posmarować cały tort.
10.Drugi krem zrobić jak poprzedni i zrobić rozetki na górze i dole tortu.
11.dekoracje-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przygotować dwa podłużne kawałki papieru do pieczenia. Przelać do rożka papierowego.Na jednym kawałku papieru zrobić podłużne kleksy w odstępach.
12.Przykryć drugim kawałkiem papieru i palcem wygładzić kleks.
13.Rozdzielić dwa kawałki papieru.Za pomocą patyczka do szaszłyków postrzępić chorągiewkę piórka. Przez środek zrobić cienką linię imitującą stosinę piórka. (Linia powinna być cienka, mnie wyszła za gruba.Polewa też powinna być biała ale ja akurat nie miałam.)
14.Delikatnie odkleić piórka od papieru.
15.Dekoracje ułożyć na torcie w/g własnej fantazji.
Komentarze