Tort urodzinowy-czekoladowy

  • wyświetlono: 502 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort upiekłam dla mojej córki Elizy,na jej piętnaste urodziny.Jest wielką wielbicielką czekolady,więc tort właśnie musiał być czekoladowy.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli

Masa czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
1 łyżka żelatyny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Rozetki:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
kolorowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy-czekoladowy

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypywać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodać żółtka.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
  • 4. Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki.
  • 5. Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się połączą,a polewa będzie gęsta i szklista.
  • 6. Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia.
  • 7. Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki.
  • 8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu.
    Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką.
  • 9. Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastobiszkoptczekoladaDeserplacekkakaodo kawybiszkoptowetort urodzinowytort urodzinowy-czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika...

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Tort upiekłam na swoje urodziny...

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Tort na bal urodzinowy dla miłośniczki...

Tort urodzinowy

Dodane przez: bietka

Tort urodzinowy

Tort, który uwielbiają dzieci.

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY PIANKOWY ''FRUTIŻELKA''

Tort z biszkoptem tylko z mąką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE