Tort urodzinowy-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort upiekłam dla mojej córki Elizy,na jej piętnaste urodziny.Jest wielką wielbicielką czekolady,więc tort właśnie musiał być czekoladowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    szczypta soli

    Masa czekoladowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżka kakao
    pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
    1 łyżka żelatyny

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Rozetki:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżka kakao
    1 łyżka żelatyny

    Dodatkowo:
    pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort urodzinowy-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypywać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodać żółtka.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
  • 4. Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki.
  • 5. Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się połączą,a polewa będzie gęsta i szklista.
  • 6. Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia.
  • 7. Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki.
  • 8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu.
    Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką.
  • 9. Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować