Tort urodzinowy bardzo czekoladowy

  • wyświetlono: 227 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort z biszkoptem, kremem truskawkowym i OREO. Tort z polewą czekoladową i dripem. Tort zrobiłam dla mojego średniego wnuka, smakosza czekoladek.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczki proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-sok z cytryny
-trochę cukru pudru
-ok.150 ml. wody

KREM TRUSKAWKOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka Mascarpone
-50 g. cukru pudru
-0,5 l. musu truskawkowego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

KREM Z POSYPKĄ OREO:
-176 g. OREO
-100 g. gorzkiej czekolady
-50 g. masła
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka Mascarpone
-20 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA:
-250 g. czekolady gorzkiej
-250 g. czekolady mlecznej
-500 ml. śmietanki 30 %

DRIP-CAKE:
-100 g. mlecznej czekolady
-50 g. gorzkiej czekolady
-ok.70 ml.śmietanki 30 %

DEKORACJE:
-czekoladki, cukierki, batoniki, pralinki,
-100 g.domowej masy z mleka w proszku

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy bardzo czekoladowy

  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Spodni blat biszkoptowy, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią posłodzonego soku z cytryny.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy2. krem 1-Najpierw zblendować truskawki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem.Następnie zmiksować z musem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo.Wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy3. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, mocniej dociskając.Nasączyć resztą wody z sokiem.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy4. krem 2-Ciastka rozkruszyć i rozdrobnić blenderem na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Schłodzić i dodatkowo rozkruszyć.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo. Dodać kruszynkę i wymieszać łopatką. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy6. Zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Na środek położyć kleks 1/2 łyżeczki masła. Przykryć podkładką pod tort i tutaj na podkładce też zrobić kleks z masła.(zapobiegnie to przesunięciu tortu) Położyć paterę i szybkim ruchem obrócić całość do "góry nogami". Spód tortu będzie teraz równą górą.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy7. polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego. Posmarować tort cienką warstwą i schłodzić do zastygnięcia.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy8. Resztą polewy posmarować grubszą warstwą cały tort i schłodzić.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy9. drip-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego. Połowę przelać do buteleczki z dzióbkiem i polać tort wokół na spływające sopelki.Resztę wylać na górę i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy10. Przygotować słodkości, pootwierać z papierków.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy11. Przygotować też napis i inne dekoracje z masy z mleka w proszku.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy12. Udekorować tort, na jeszcze nie zastygłym dripie. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort urodzinowytort z drip-caketort z polewą czekoladowątort z czekoladkamiTort bardzo czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

Tort urodzinowy

Dodane przez: ElaMarta

Tort urodzinowy

Tort jest lekki i owocowy. Idealny...

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika...

Tort bardzo czekoladowy

Dodane przez: katarzyna wójcicka

Tort bardzo czekoladowy

Ten tort jest dla tych co wolą...

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Tort upiekłam na swoje urodziny...

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Tort na bal urodzinowy dla miłośniczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE