Tort urodzinowy bardzo czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z biszkoptem, kremem truskawkowym i OREO. Tort z polewą czekoladową i dripem. Tort zrobiłam dla mojego średniego wnuka, smakosza czekoladek.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -sok z cytryny
    -trochę cukru pudru
    -ok.150 ml. wody

    KREM TRUSKAWKOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka Mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -0,5 l. musu truskawkowego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    KREM Z POSYPKĄ OREO:
    -176 g. OREO
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. masła
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka Mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -250 g. czekolady gorzkiej
    -250 g. czekolady mlecznej
    -500 ml. śmietanki 30 %

    DRIP-CAKE:
    -100 g. mlecznej czekolady
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -ok.70 ml.śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -czekoladki, cukierki, batoniki, pralinki,
    -100 g.domowej masy z mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Spodni blat biszkoptowy, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią posłodzonego soku z cytryny.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 2. krem 1-Najpierw zblendować truskawki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem.Następnie zmiksować z musem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo.Wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 3. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, mocniej dociskając.Nasączyć resztą wody z sokiem.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 4. krem 2-Ciastka rozkruszyć i rozdrobnić blenderem na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Schłodzić i dodatkowo rozkruszyć.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo. Dodać kruszynkę i wymieszać łopatką. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 6. Zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Na środek położyć kleks 1/2 łyżeczki masła. Przykryć podkładką pod tort i tutaj na podkładce też zrobić kleks z masła.(zapobiegnie to przesunięciu tortu) Położyć paterę i szybkim ruchem obrócić całość do "góry nogami". Spód tortu będzie teraz równą górą.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 7. polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego. Posmarować tort cienką warstwą i schłodzić do zastygnięcia.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 8. Resztą polewy posmarować grubszą warstwą cały tort i schłodzić.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 9. drip-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego. Połowę przelać do buteleczki z dzióbkiem i polać tort wokół na spływające sopelki.Resztę wylać na górę i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 10. Przygotować słodkości, pootwierać z papierków.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 11. Przygotować też napis i inne dekoracje z masy z mleka w proszku.
  • Tort urodzinowy bardzo czekoladowy 12. Udekorować tort, na jeszcze nie zastygłym dripie. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować