Tort śmietankowy z kryształkami

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wersja tortu bardzo szybkiego do przygotowania. Uwielbiają go nie tylko dorośli ale również i dzieci.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    8 jajek
    8 łyżek cukru kryształ
    8 łyżek mąki pszennej
    Margaryna do wysmarowania blaszki

    Masa śmietankowa:
    0,5 litra kremówki 36%
    250 gram serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek letniej wody
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka pomarańczowa
    Posypka dekoracyjna, żurawina, wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Kremówka

Tort śmietankowy z kryształkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, wylać na talerz. Stężałą pokroić w kostkę.
  • 2. Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30-35min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki i przekroić wzdłuż na 3 cienkie placki.
  • 3. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Z masy odłożyć ok 6 kopiatych łyżek do dekoracji tortu. Do pozostałej dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać.
  • 4. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć spód biszkoptu wysmarować 1/2 kremu, kolejno nałożyć placek biszkoptu, krem i wierzchni biszkopt. Schłodzić na noc w lodówce. Na drugi dzień ciasto wyjąć, usunąć folię i wysmarować boki i wierch masą śmietankową, odłożoną do dekoracji. Udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować