Tort śmietankowy z kryształkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, wylać na talerz. Stężałą pokroić w kostkę.
2.Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30-35min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki i przekroić wzdłuż na 3 cienkie placki.
3.Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Z masy odłożyć ok 6 kopiatych łyżek do dekoracji tortu. Do pozostałej dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać.
4.Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć spód biszkoptu wysmarować 1/2 kremu, kolejno nałożyć placek biszkoptu, krem i wierzchni biszkopt. Schłodzić na noc w lodówce. Na drugi dzień ciasto wyjąć, usunąć folię i wysmarować boki i wierch masą śmietankową, odłożoną do dekoracji. Udekorować wedle uznania.
Komentarze