Na swoje urodziny postanowiłam przygotować tort z lekkim kremem truskawkowym i śmietankowym. Uwielbiam, gdy torty są dobrze nasączone i lekko kwaskowe.
Składniki:
biszkopt przekrojony na trzy części
3 budynie śmietankowe,
0,75l mleka,
3 łyżki cukru,
250g miękkiego masła,
3 łyżki cukru pudru,
10 łyżek musu z truskawek (u mnie zmiksowane truskawki)
dowolny poncz do nasączenia (u mnie syrop z brzoskwiń w puszce rozcięczony z wodą i kieliszkiem wódki)
kilka łyżek dżemu truskawkowego (najlepiej kwaskowego)
Tort truskawkowo - śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół litra mleka zagotowuję. Resztę mieszam z budyniami i 3 łyżkami cukru. Gdy mleko jest zagotowane, zestawiam z ognia i wlewam rozpuszczone budynie. Mieszam dokładnie i gotuję przez kilka chwil. Budyń odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję na gładką masę. Stopniowo dosypuję cukier puder, a potem po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję mus z truskawek. Obie masy odstawiam do lodówki. Układam pierwszy blat biszkoptu na paterze i nasączam ponczem. Smaruję dżemem truskawkowym, a następnie masą truskawkową. Potem układam drugi blat, nasączam i smaruję masą śmietankową . Na koniec kładę trzecią ostatnią część biszkoptu, nasączam ponczem i smaruję górę kremem truskawkowym i boki tortu kremem śmietankowym. Ozdabiam (u mnie kolorowa posypka i kiwi).
Komentarze