Tort szlachecki

0 (0 ocen)

Tort przygotowany wczoraj z okazji urodzin Męża:)

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    200 g masła
    150 g cukru
    5 jajek
    200 g mąki tortowej
    100 g mielonych orzechów laskowych
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek rodzynek sułtanek
    60 ml rumu lub likieru (ja użyłam orzechowego)
    50 g czekolady mlecznej
    2 łyżki kakao
    Przełożenie/dekoracja:
    3 kubki śmietany 30% po 200 g
    3 zagęstniki do śmietany ( ja użyłam śmietan-fix)
    3 cukry waniliowe po 16 g
    4 łyżki kakao
    3 łyżki likieru orzechowego
    40 g białej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    serduszka z czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Sałatki

Tort szlachecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • utarte masło z cukrem 1. Ciasto: Składniki ciasta muszę mieć temperaturę pokojową. Do szklanki włożyć rodzynki i zalać likierem i pozostawić na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach ( 50 g). Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka jeden po drugim i ucierać nadal aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślano-jajecznej cały czas ucierając.
  • kolejne etapy ciasta 2. Następnie dodać mielone orzechy, kakao oraz wiórki z czekolady i rodzynki oraz 2 łyżki likieru (tego w którym moczyły się rodzynki) i dokończyć ucieranie. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto wylać do formy ( składniki przewidziane na tortownicę wielkości 26 cm). Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika,wystudzić i przekroić na pół wzdłuż.
  • przełozenie tortu 3. Przełożenie: Do wysokiej miski wlać śmietanę i dodać cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach i gdy śmietana podwoi swoją objętość dodać likier oraz zagęstniki. Gdy śmietana będzie prawie sztywna dodać kakao i dokończyć ubijanie na sztywno śmietany. 2/3 śmietany rozsmarować na cieście.

    Białą czekoladę zetrzeć na dużych oczkach i posypać śmietanę.Przykryć drugim kawałkiem. Nałożyć śmietanę na boki oraz na wierzch. Mleczna czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i nałożyć ja na boki tortu. Udekorować według własnego gustu. Schłodzić tort co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasztet szlachecki pod chrzanową pierzynką

To może cię zainteresować