Ciasto ucierane:
200 g masła
150 g cukru
5 jajek
200 g mąki tortowej
100 g mielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek rodzynek sułtanek
60 ml rumu lub likieru (ja użyłam orzechowego)
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki kakao
Przełożenie/dekoracja:
3 kubki śmietany 30% po 200 g
3 zagęstniki do śmietany ( ja użyłam śmietan-fix)
3 cukry waniliowe po 16 g
4 łyżki kakao
3 łyżki likieru orzechowego
40 g białej czekolady
50 g mlecznej czekolady
serduszka z czekolady
Tort szlachecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki ciasta muszę mieć temperaturę pokojową. Do szklanki włożyć rodzynki i zalać likierem i pozostawić na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach ( 50 g). Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka jeden po drugim i ucierać nadal aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślano-jajecznej cały czas ucierając.
2.Następnie dodać mielone orzechy, kakao oraz wiórki z czekolady i rodzynki oraz 2 łyżki likieru (tego w którym moczyły się rodzynki) i dokończyć ucieranie. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto wylać do formy ( składniki przewidziane na tortownicę wielkości 26 cm). Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika,wystudzić i przekroić na pół wzdłuż.
3.Przełożenie: Do wysokiej miski wlać śmietanę i dodać cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach i gdy śmietana podwoi swoją objętość dodać likier oraz zagęstniki. Gdy śmietana będzie prawie sztywna dodać kakao i dokończyć ubijanie na sztywno śmietany. 2/3 śmietany rozsmarować na cieście.
Białą czekoladę zetrzeć na dużych oczkach i posypać śmietanę.Przykryć drugim kawałkiem. Nałożyć śmietanę na boki oraz na wierzch. Mleczna czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i nałożyć ja na boki tortu. Udekorować według własnego gustu. Schłodzić tort co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Komentarze