Polecam ten jablecznik i choc nie czesto go przyrzadzam bo za bardzo przypomina mi dom rodzinny,to jednak musze przyznac ze jest naprawde smaczny ,kruchy a co wazne wcale nietrudny do zrobienia.
3 godz.
Składniki:
Ciasto kruche
.350 gr maki pszennej
125 gr cukru pudru
.1800 gr masla
.2 lyzki smietany
.3 zoltka
.starta skorka z cytryny
.1 lyzka soku z cytryny
Masa budyniowa
.600 ml mleka
.125 gr masla
.3 lyzki cukru
.1 budyn duzy ( 3/4 l mleka )
Beza
. bialka z 3 jajek
.100 gr cukru
.1lyzka maki ziemniaczanej
Masa jablkowa
.2 kg jablek ( slodkich )
.3 lyzki cukru
.5 lyzek wody
.2 lyzki maki ziemniaczanej
.2 lyzki masla
1 lyzeczka cynamonu
.sok z cytryny
Jablecznik "szlachecki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykorzystalam blaszke o wymiarach 25/ 40 cm.
Najpierw pieczemy beze.
Do misy wlewamy bialka ciasta i ubijamy w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier kiedy calkiem sie rozpusci dodajemy make ,miksujemy chwile na malych obrotach .
2.Mase bezowa przekladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia.
Pieczemy najpierw 10 min w temp.180 st C potem zmniejszamy do 120 stCc i " suszymy " beze przez 30 min.- potem otwieramy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach studzimy.
3.Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto kruche ,dzielimy je na dwie nierowne czesci przekladamy do woreczkow foliowych i chlodzimy przez 1 godz. w lodowce.
4.Jablka obieramy ze skorki,oczyszczamy z gniazd nasiennych potem kroimy w mala kosteczke ,polewamy sokiem z cytryne i mieszamy.
5.Do rondelka wlewamy odmierzona wode,cukier ,potem dodajemy jablka,cynamon i gotujemy calosc az owoce calkiem zmiekna.
Pod koniec gotowania dodajemy przesiana make ziemniaczana,mieszamy dokladnie jablka z maka i chwile gotujemy.
6.Wieksza czesc ciasta walkujemy i wykladamy nia blaszke wylorzona papierem do pieczenia,nakluwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez 10 min.
7.Wyciagamy blaszke z piekarnika,nakladamy marmolade jablkowa ,na to nakladamy placek z mniejszej porcji ciasta i pieczemy w temp.180 st C przez 40 min.
8. Z podanej ( pomniejszonej ) ilosci mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyn.
Pozostale mleko zagotowujemy z dodatkiem masla i cukru,wlewamy budyn ,mieszamy i zagotowujemy na gladka mase.
9.Upieczone ciasto polewamy jeszcze goraca masa budyniowa,przykrywamy natychmiast folia spozywcza ( to chroni budyn przez zaschnieciem jego powierzchni )i odstawiamy do calkowitego wystygniecia.
Kiedy ciasto calkowicie wystygnie ,zdejmujemy folie z budyniu , nakladamy beze i posypujemy calosc cukrem pudrem .
Komentarze