Jablecznik "szlachecki"

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.

Polecam ten jablecznik i choc nie czesto go przyrzadzam bo za bardzo przypomina mi dom rodzinny,to jednak musze przyznac ze jest naprawde smaczny ,kruchy a co wazne wcale nietrudny do zrobienia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche
    .350 gr maki pszennej
    125 gr cukru pudru
    .1800 gr masla
    .2 lyzki smietany
    .3 zoltka
    .starta skorka z cytryny
    .1 lyzka soku z cytryny

    Masa budyniowa
    .600 ml mleka
    .125 gr masla
    .3 lyzki cukru
    .1 budyn duzy ( 3/4 l mleka )

    Beza
    . bialka z 3 jajek
    .100 gr cukru
    .1lyzka maki ziemniaczanej

    Masa jablkowa
    .2 kg jablek ( slodkich )
    .3 lyzki cukru
    .5 lyzek wody
    .2 lyzki maki ziemniaczanej
    .2 lyzki masla
    1 lyzeczka cynamonu
    .sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jablecznik "szlachecki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykorzystalam blaszke o wymiarach 25/ 40 cm.
    Najpierw pieczemy beze.
    Do misy wlewamy bialka ciasta i ubijamy w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier kiedy calkiem sie rozpusci dodajemy make ,miksujemy chwile na malych obrotach .
  • 2. Mase bezowa przekladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia.
    Pieczemy najpierw 10 min w temp.180 st C potem zmniejszamy do 120 stCc i " suszymy " beze przez 30 min.- potem otwieramy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach studzimy.
  • 3. Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto kruche ,dzielimy je na dwie nierowne czesci przekladamy do woreczkow foliowych i chlodzimy przez 1 godz. w lodowce.
  • 4. Jablka obieramy ze skorki,oczyszczamy z gniazd nasiennych potem kroimy w mala kosteczke ,polewamy sokiem z cytryne i mieszamy.
  • 5. Do rondelka wlewamy odmierzona wode,cukier ,potem dodajemy jablka,cynamon i gotujemy calosc az owoce calkiem zmiekna.
    Pod koniec gotowania dodajemy przesiana make ziemniaczana,mieszamy dokladnie jablka z maka i chwile gotujemy.
  • 6. Wieksza czesc ciasta walkujemy i wykladamy nia blaszke wylorzona papierem do pieczenia,nakluwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez 10 min.
  • 7. Wyciagamy blaszke z piekarnika,nakladamy marmolade jablkowa ,na to nakladamy placek z mniejszej porcji ciasta i pieczemy w temp.180 st C przez 40 min.
  • 8. Z podanej ( pomniejszonej ) ilosci mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyn.
    Pozostale mleko zagotowujemy z dodatkiem masla i cukru,wlewamy budyn ,mieszamy i zagotowujemy na gladka mase.
  • Jablecznik "szlachecki" 9. Upieczone ciasto polewamy jeszcze goraca masa budyniowa,przykrywamy natychmiast folia spozywcza ( to chroni budyn przez zaschnieciem jego powierzchni )i odstawiamy do calkowitego wystygniecia.
    Kiedy ciasto calkowicie wystygnie ,zdejmujemy folie z budyniu , nakladamy beze i posypujemy calosc cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować