Pasztet szlachecki

  • wyświetlono: 2049 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszny pasztet można podawać jako przystawkę lub przyrządzić z nim kanapki.

  • 30min

Składniki

40 dag mielonego mięsa drobiowego
20 dag wątróbki drobiowej (najlepsza kurza)
1 bułka
4-5 jaj
2 cebule
2 marchewki
10 dag mielonych orzechów włoskich
masło do smażenia
1 przyprawa do pasztetu szlacheckiego
maggi lub sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet szlachecki

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i dokładnie odsączyć. Marchewki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
  • 2. Osobno podsmażyć na maśle z cebulami wątróbkę oraz mięso mielone. Po
    podsmażeniu przemielić albo w maszynce do mięsa, albo w robocie
    kuchennym. Do zmielonego mięsa dodać marchewki, bułkę, wbić jaja,
    wsypać orzechy i przyprawę do pasztetu - całość ostrożnie doprawić.
  • 3. Masę mięsną przełożyć do formy obsypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Polać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi
    z chrzanem.
  • 4. Pasztet piec ok. 1h i 15 min. w temp. 160-170 stopni Celsjusza.
PP_04-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wątróbkaJajkachrzanmarchewkakonkurs_wielkanocnyPasztetmięso mielone drobiowe

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988

Pasztet

Najlepszy jest pasztet domowej...

s

Dodane przez: sylwin03

Szybki pasztet

Szybki pasztet

Pasztet wieprzowy

Dodane przez: Czarek

Pasztet wieprzowy

Bardzo smaczny pasztet z łopatki...

Pasztet z cukinii

Dodane przez: RedakcjaPP

Pasztet z cukinii

Moja rodzina się nim zajada. Pasztet...

pasztet

Dodane przez: slodkoipieprznie

Pasztet

Pyszny szybki prosty pasztet

Pasztet z soczewicy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pasztet z soczewicy

Lekki, zdrowy i dietetyczny pasztet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE