Pasztet szlachecki

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny pasztet można podawać jako przystawkę lub przyrządzić z nim kanapki.

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
    20 dag wątróbki drobiowej (najlepsza kurza)
    1 bułka
    4-5 jaj
    2 cebule
    2 marchewki
    10 dag mielonych orzechów włoskich
    masło do smażenia
    1 przyprawa do pasztetu szlacheckiego
    maggi lub sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Jajko Pasztet

Pasztet szlachecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i dokładnie odsączyć. Marchewki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
  • 2. Osobno podsmażyć na maśle z cebulami wątróbkę oraz mięso mielone. Po
    podsmażeniu przemielić albo w maszynce do mięsa, albo w robocie
    kuchennym. Do zmielonego mięsa dodać marchewki, bułkę, wbić jaja,
    wsypać orzechy i przyprawę do pasztetu - całość ostrożnie doprawić.
  • 3. Masę mięsną przełożyć do formy obsypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Polać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi
    z chrzanem.
  • 4. Pasztet piec ok. 1h i 15 min. w temp. 160-170 stopni Celsjusza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować