Tort Toffifee

4.45 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Obłędnie czekoladowy, orzechowy i Toffikowy ;) Polecam szczególnie fanom czekoladek Toffifee! Poezja :D
Inspiracja- Domowe Wypieki

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    4 jajek
    80 g masła lub margaryny
    80 g cukru
    100 g zmielonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka

    Krem Toffifee:
    100 g czekoladek Toffifee
    25 g masła
    25 g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

    Bita śmietana:
    400 g słodkiej śmietany 30- 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżki kakao

    Dodatkowo:
    czekoladki Toffifee do dekoracji
    kilka kruchych ciastek do dekoracji
    100 g gorzkiej czekolady, startej
Wystaw ocenę:

4.45 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Toffi Czekoladki

Tort toffifee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Posiekaną czekoladę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodać żółtka, dalej miksować. Wsypać czekoladę z orzechami i proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Całość wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 30 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Krem Toffifee: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
  • 3. Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by się całkowicie rozpuściła. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder oraz kakao, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
  • 4. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe krążki. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 1/2 kremu Toffifee, a następnie bitą śmietanę (trochę zostawić do dekoracji). Przykryć II blatem ciasta. Boki wysmarować bitą śmietaną i obsypać startą gorzką czekoladą. Na górze tortu rozprowadzić resztę kremu Toffifee i udekorować bitą śmietaną oraz czekoladkami. Tort schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować