pasztet szlachecki z pieca

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Domowej roboty pasztety są nie tylko świetne jako "coś" do chleba,ale także doskonałe jako przystawka do sałatek lub cześć deski wędlin na imprezy.Własnoręcznie zrobiony pasztet jest dużo lepszy nic taki ze sklepu, bo sami możemy regulować jego ostrość i smak przyprawami. Ja lubię mocno przyprawione

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    500 g wątróbki
    500 g oskubków wieprzowych
    4 jajka
    2 łyżki smalcu
    2 ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka
    sól
    pieprz
    2 cebule
    kolendra, gałka muszkatołowa, ostra i słodka papryka
    2 łyżki bułki tartej
    kminek
    owoc jałowca
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet szlachecki z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę podsmażyć na patelni. Mięso i oskubki ugotować. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Bułkę namoczyć w tłuszczy z cebuli lub wodzie. Wszystko razem zemleć. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę. Posypać bułką tartą, jałowcem utłuczonym w moździerzu i kminkiem. Piec około dwóch godzin w 160*C.

Porady

Część masy na pasztet można umieścić w jelicie syntetycznym, dokładnie związać i gotować we wrzątku około godziny. Wtedy powstanie pyszna pasztetówka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować