Tort śmietanowy z galaretkami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Upiec biszkopt na dużej blaszce w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka (ok 30 min). Ostudzić i przekroić na 2 placki.
Biszkopt jasny upiec podobnie jak ciemny biszkopt.
2.Galaretkę truskawkową przygotować w 1 szkl gorącej wody. Odstawić do stężenia. Zastygnięta galaretkę i brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
W niepełnej szkl gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
1l schłodzonej śmietany ubić z 6 łyżkami cukru pudru, cały czas ubijając wlać 2/3 żelatyny. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać brzoskwinie, do drugiej galaretkę.
3.Warstwy tortu: ciemny biszkopt, masa brzoskwiniowa, jasny biszkopt, masa z galaretką, ciemny biszkopt, całość pokryta masą śmietanową.
Masa śmietanowa: 1/2l śmietanki ubić z 3 łyżkami cukru pudru, dodać resztę żelatyny i pokryć cały tort. Udekorować galaretkami i wykonać napis ze stopionej i ostudzonej czekolady.
Komentarze