Tort śmietanowy z brzoskwiniami

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i nie za słodki torcik.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 BISZKOPTY:

    12 jajek
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    30 g proszku do pieczenia
    2/3 szklanki mleka

    MASA ŚMIETANOWA:

    1 litr śmietanki 30%
    6 małych śmietan-fixów
    2 łyżki cukru pudru

    PONADTO:

    duża puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Tort śmietanowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z połowy podanych składników pieczemy pierwszy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy pozostałe składniki biszkoptu i mieszamy na jednolitą masę.
  • 2. Gdy piekarnik będzie już nagrzany do 180 stopni a tortownica nasmarowana tłuszczem ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając aż masa biszkoptowa się ,,napuszy,,
  • 3. Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka czyli około 35 minut w zależności od piekarnika.
  • 4. Gdy biszkopt się upiecze i wystudzi przekrawamy go na pół. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
  • 5. Z brzoskwiń odlewamy syrop i lekko rozcieńczamy go z wodą. Kawałek brzoskwini zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki.
  • 6. Kremówkę ze śmietan-fixami i cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę.
  • 7. Każdy biszkopt nasączamy syropem, na to porcja kremu i kawałki brzoskwiń. Na ostatni biszkopt nie kładziemy już brzoskwiń tylko krem, smarując także boki,
  • 8. Kawałek brzoskwini który zostawiliśmy kroimy w plastry i dekorujemy wierzch tortu. Wkładamy go na minimum 3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować