Tort śmietanowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z połowy podanych składników pieczemy pierwszy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy pozostałe składniki biszkoptu i mieszamy na jednolitą masę.
2.Gdy piekarnik będzie już nagrzany do 180 stopni a tortownica nasmarowana tłuszczem ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając aż masa biszkoptowa się ,,napuszy,,
3.Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka czyli około 35 minut w zależności od piekarnika.
4.Gdy biszkopt się upiecze i wystudzi przekrawamy go na pół. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
5.Z brzoskwiń odlewamy syrop i lekko rozcieńczamy go z wodą. Kawałek brzoskwini zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki.
6.Kremówkę ze śmietan-fixami i cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę.
7.Każdy biszkopt nasączamy syropem, na to porcja kremu i kawałki brzoskwiń. Na ostatni biszkopt nie kładziemy już brzoskwiń tylko krem, smarując także boki,
8.Kawałek brzoskwini który zostawiliśmy kroimy w plastry i dekorujemy wierzch tortu. Wkładamy go na minimum 3 godziny do lodówki.
Komentarze