Tort śmietanowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę . Dodać roztrzepane żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i budyń. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej olejem tortownicy (śr. 24 cm).
Piec 40 min w 180°C. Wystudzić.
2.Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl. gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać żelatynę. Brzoskwinie pokroić w kostkę ( 3 połówki odłożyć do dekoracji). Śmietanę podzielić na pół. Do jednej części dołożyć pokrojone brzoskwinie. Wymieszać.
3.Składniki ponczu wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 placki.
Każdy nasączyć. Na pierwszy placek wyłożyć połowę śmietany z brzoskwiniami. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć resztę śmietany z owocami. Na to wyłożyć ostatni placek. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną śmietaną bez dodatków. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch tortu. Połówki brzoskwiń pokroić w plasterki. Ułożyć na torcie. Czekoladę pokroić nożem. Obsypać nią boki i wierzch tortu. Gotowy tort schłodzić.
Komentarze