Tort śmietanowy z brzoskwiniami

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bita śmietanka sprawia, że tort jest bardzo delikatny.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    1 duże op. budyniu czekoladowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem śmietanowy:
    1 l śmietanki kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1 puszka brzoskwiń
    Poncz:
    1, 5 szkl. przegotowanej wystudzonej wody
    1 łyżeczka aromatu śmietankowego
    2 łyżki cukru
    Oraz:
    2 tabliczki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę . Dodać roztrzepane żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i budyń. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej olejem tortownicy (śr. 24 cm).
    Piec 40 min w 180°C. Wystudzić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl. gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać żelatynę. Brzoskwinie pokroić w kostkę ( 3 połówki odłożyć do dekoracji). Śmietanę podzielić na pół. Do jednej części dołożyć pokrojone brzoskwinie. Wymieszać.
  • 3. Składniki ponczu wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 placki.
    Każdy nasączyć. Na pierwszy placek wyłożyć połowę śmietany z brzoskwiniami. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć resztę śmietany z owocami. Na to wyłożyć ostatni placek. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną śmietaną bez dodatków. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch tortu. Połówki brzoskwiń pokroić w plasterki. Ułożyć na torcie. Czekoladę pokroić nożem. Obsypać nią boki i wierzch tortu. Gotowy tort schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować