Tort śmietankowo-czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubić na puszystą pianę, dodając cukier. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno tortownicy (o śr.22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut w 180 st, do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy blaty.
2.Krem maślano-budyniowy: budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo łyżkami zimny budyń i aromat śmietankowy. Utrzeć na gładki, gęsty krem. Krem podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, połączyć.
3.Wszystkie blaty naponczować, dolny położyć na paterze, posmarować konfiturą i połową masy maślano-budyniowej. Czynność powtórzyć z kolejnym biszkoptem, konfiturą i masą. Przykryć ostatnim biszkoptem, wierzch i boki rozsmarować kremem czekoladowym. Udekorować rozetkami ,wiśniami z konfitury, startą białą czekoladą i serduszkami z czekolady. Wstawić do lodówki na min.3-4godz., a najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Komentarze