Słonecznikowy sernik

  • wyświetlono: 2146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Słonecznikowiec, to ciasto o którym pewno większość już słyszało i miało okazje go skosztować. Uwielbiam masę z tego deseru, stąd też pomysł na jej inne wykorzystanie. Jeśli tradycyjny sernik wykończymy chrupiącą warstwą kajmakowo- słonecznikową otrzymujemy rewelacyjne ciasto, które urzeknie każdego swym smakiem. POLECAM!

Jaga85
  • 20 porcje
  • 150min
  • Trudny

Składniki

Tortownica 24 cm
Prażony słonecznik:
- 1/3 kostki masła,
- 1/4 kostki margaryny,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki mleka,
- 30 dag słonecznika

Kakaowo - słonecznikowy spód:
• 13 dag mąki
• 5 dag cukru pudru,
• 10 dag masła,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
• 70 gram prażonego słonecznika

Ser:
• 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• Ok 25 dag cukru pudru,
• 6 dużych jajek,
• 1 budyń śmietankowy,
• 2 łyżki kaszy manny,
• 1 szczypta proszku do pieczenia,
• olejek pomarańczowy do smaku,
• szczypta soli

Masa słonecznikowa i wykończenie:
• 180 gram masła,
• Około 350 gram masy kajmakowej,
• Prażony słonecznik

Sposób przygotowania przepisu:

Słonecznikowy sernik

  • łącznie słonecznika i tłuszczu1. PRAŻONY SŁONECZNIK: Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy słonecznik.
  • przed pieczeniem2. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Słonecznikową masę wylewamy na blaszkę, rozprowadzając ją cienką, równą warstwą. Blaszkę ze słonecznikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180° na złoty kolor (około 15 min). Po zrumienieniu słonecznik wyjmujemy i studzimy.
  • rozkruszanie3. Wystudzony rozkruszamy (najlepiej drewnianą pałką).
  • składniki na spód4. SPÓD: Na stolnicę wykładamy składniki ciasta i zagniatamy je.
  • gotowy spód5. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
  • dodanie białek6. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec ubite białka łączymy z masą serową.
  • przed pieczenim7. Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
    Upieczony sernik dokładnie studzimy, po czym wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumienioną skórkę (niekoniecznie). Na wierzch wykładamy masę słonecznikową.
  • przygotowanie masy8. MASA: Masło ucieramy na gładko. Do gotowego dodajemy stopniowo kajmak. Do gładkiej masy wsypujemy ¾ prażonego słonecznika. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej sernik. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serniksłonecznikprażony słoneczniksernik z masą

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ejag57

Dodane przez: MagdaD123

Ciasto Słonecznikowy raj

Ciasto jest bardzo smaczne, idealne...

słonecznikowiec z powidłami

Dodane przez: klementynka

Ciasto słonecznikowe z powidłami

To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę...

image-1ik9kh0

Dodane przez: Sziferka1

Ciasto Słonecznikowy Chałwowiec

Przepyszne ciasto, idealne dla...

Kostki słonecznikowe z mordoklejką

Dodane przez: JustKuchcik

Kostki słonecznikowe z mordoklejką

Ciasto z dodatkiem ziaren słonecznika,...

image-12dsd7y

Dodane przez: ilajn

Ciasto słonecznikowe mini torcik

Proponuję mini torcik na każdą...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik

Jeden z lepszych serników jaki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE