Słonecznikowy sernik

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Słonecznikowiec, to ciasto o którym pewno większość już słyszało i miało okazje go skosztować. Uwielbiam masę z tego deseru, stąd też pomysł na jej inne wykorzystanie.
Jeśli tradycyjny sernik wykończymy chrupiącą warstwą kajmakowo- słonecznikową otrzymujemy rewelacyjne ciasto, które urzeknie każdego swym smakiem. POLECAM!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Prażony słonecznik:
    - 1/3 kostki masła,
    - 1/4 kostki margaryny,
    - 1/3 szklanki cukru,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2 łyżki mleka,
    - 30 dag słonecznika

    Kakaowo - słonecznikowy spód:
    • 13 dag mąki
    • 5 dag cukru pudru,
    • 10 dag masła,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    • 70 gram prażonego słonecznika

    Ser:
    • 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • Ok 25 dag cukru pudru,
    • 6 dużych jajek,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 2 łyżki kaszy manny,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia,
    • olejek pomarańczowy do smaku,
    • szczypta soli

    Masa słonecznikowa i wykończenie:
    • 180 gram masła,
    • Około 350 gram masy kajmakowej,
    • Prażony słonecznik
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Słonecznikowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łącznie słonecznika i tłuszczu 1. PRAŻONY SŁONECZNIK: Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy słonecznik.
  • przed pieczeniem 2. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Słonecznikową masę wylewamy na blaszkę, rozprowadzając ją cienką, równą warstwą. Blaszkę ze słonecznikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180° na złoty kolor (około 15 min). Po zrumienieniu słonecznik wyjmujemy i studzimy.
  • rozkruszanie 3. Wystudzony rozkruszamy (najlepiej drewnianą pałką).
  • składniki na spód 4. SPÓD: Na stolnicę wykładamy składniki ciasta i zagniatamy je.
  • gotowy spód 5. Gotowym wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
  • dodanie białek 6. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec ubite białka łączymy z masą serową.
  • przed pieczenim 7. Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
    Upieczony sernik dokładnie studzimy, po czym wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumienioną skórkę (niekoniecznie). Na wierzch wykładamy masę słonecznikową.
  • przygotowanie masy 8. MASA: Masło ucieramy na gładko. Do gotowego dodajemy stopniowo kajmak. Do gładkiej masy wsypujemy ¾ prażonego słonecznika. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej sernik. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować