Tort serowy z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.owoce-Mandarynki obrać, każdą rozdzielić na pół. Na desce ułożyć te połówki i pokroić na 4 części.
2.Te środkowe plasterki wysuszyć w ręczniku papierowym z obu stron.
3.Można sprawdzić ile będzie nam tych plasterków potrzeba. Poukładać w tortownicy wokół rantu.
4.Resztę mandarynek rozgotować z cukrem i odrobiną wody.
5.Rozdrobnić blenderem , albo przetrzeć przez sito. Polecam sito bo tą błonkę można odrzucić. Moje rozdrobnione blenderem miały ciut gorycz.
6.Ten mus uzupełnić wodą do pojemności ok.300 ml. i ponownie zagotować. Odstawić i rozpuścić w nim galaretkę. Wystudzić i przelać do zafoliowanej miseczki a potem schłodzić do zestalenia.
7.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.
8.Tortownicę wpierw wyżej zabezpieczyć i ułożyć podkładkę do tortów. Górny blat ułożyć do tortownicy, górą do dołu. Blat nasączyć sokiem z puszki po mandarynkach. Wokół rantu tortownicy ułożyć przygotowane wcześniej plasterki mandarynek.
9.Galaretkę z lodówki, delikatnie wyjąć z folii. Ułożyć ją w środek na biszkopcie brzuszkiem do góry.
10.masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, potem stopniowo dodawanym serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
11.Przykryć drugim dolnym blatem biszkoptowym, dołem do góry. Góra będzie równiejsza. Schłodzić parę godzin, najlepiej całą noc.
12.Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenia. Przenieść tort, wraz z podkładką na paterę.
13.Na środku tortu, zrobić kleks z dżemu.
14.Odsączone mandarynki z puszku, ułożyć na dżemie w kształcie róży.
15.rozetki-Śmietankę ubić z kremem w proszku, w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć ro rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół tortu.
16.Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym nożem.
Komentarze