Tort serowy z mandarynkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno w biszkopcie. Sernik udekorowany jako tort. Tort wyszedł pyszny i ładnie się prezentujący.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -90 g. mąki tortowej
    -90 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -sok z puszki po mandarynkach

    OWOCE:
    -8 mandarynek

    GALARETKA:
    -mus z pozostałych mandarynek
    -50 g. cukru
    -50 ml. wody
    -uzupełnić wodą do 300 ml.
    -1 galaretka pomarańczowa

    MASA SEROWA:
    -750 g. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -120 g. cukru pudru
    -35 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    DŻEM POD MANDARYNKI:
    -200 g. dżemu z brzoskwiń

    ROZETKI:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku

    DEKORACJE:
    -1 puszka mandarynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort serowy z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy z mandarynkami 1. owoce-Mandarynki obrać, każdą rozdzielić na pół. Na desce ułożyć te połówki i pokroić na 4 części.
  • Tort serowy z mandarynkami 2. Te środkowe plasterki wysuszyć w ręczniku papierowym z obu stron.
  • Tort serowy z mandarynkami 3. Można sprawdzić ile będzie nam tych plasterków potrzeba. Poukładać w tortownicy wokół rantu.
  • Tort serowy z mandarynkami 4. Resztę mandarynek rozgotować z cukrem i odrobiną wody.
  • Tort serowy z mandarynkami 5. Rozdrobnić blenderem , albo przetrzeć przez sito. Polecam sito bo tą błonkę można odrzucić. Moje rozdrobnione blenderem miały ciut gorycz.
  • Tort serowy z mandarynkami 6. Ten mus uzupełnić wodą do pojemności ok.300 ml. i ponownie zagotować. Odstawić i rozpuścić w nim galaretkę. Wystudzić i przelać do zafoliowanej miseczki a potem schłodzić do zestalenia.
  • Tort serowy z mandarynkami 7. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.
  • Tort serowy z mandarynkami 8. Tortownicę wpierw wyżej zabezpieczyć i ułożyć podkładkę do tortów. Górny blat ułożyć do tortownicy, górą do dołu. Blat nasączyć sokiem z puszki po mandarynkach. Wokół rantu tortownicy ułożyć przygotowane wcześniej plasterki mandarynek.
  • Tort serowy z mandarynkami 9. Galaretkę z lodówki, delikatnie wyjąć z folii. Ułożyć ją w środek na biszkopcie brzuszkiem do góry.
  • Tort serowy z mandarynkami 10. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, potem stopniowo dodawanym serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort serowy z mandarynkami 11. Przykryć drugim dolnym blatem biszkoptowym, dołem do góry. Góra będzie równiejsza. Schłodzić parę godzin, najlepiej całą noc.
  • Tort serowy z mandarynkami 12. Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenia. Przenieść tort, wraz z podkładką na paterę.
  • Tort serowy z mandarynkami 13. Na środku tortu, zrobić kleks z dżemu.
  • Tort serowy z mandarynkami 14. Odsączone mandarynki z puszku, ułożyć na dżemie w kształcie róży.
  • Tort serowy z mandarynkami 15. rozetki-Śmietankę ubić z kremem w proszku, w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć ro rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół tortu.
  • Tort serowy z mandarynkami 16. Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować