TORT SEROWY URODZINOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort serowy na biszkopcie. Tort z rozetkami i ozdobami z czekolady.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    -3 jajka
    -1/3 szklanki cukru
    -1 duży budyń krówkowy,na 3/4 l.
    -1 płaska łyżka mąki
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:
    -1 kg. sera śmietankowego-wiaderko
    -660 ml. śmietanki 30 %-2x330ml.
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka z czekoladą
    -4 czubate łyżki żelatyny
    -3/4 szklanki wody


    rozetki:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -2 serki mascarpone po 250 g.
    -80 g.cukru pudru
    -1 śmietam-fix
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    ozdoby czekoladowe:
    -1,5 gorzkiej czekolady tj. 150 g.
    -3 rządki białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort serowy

Tort serowy urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać budyń z mąką i proszkiem, wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec 15-20 min. w 175*.
    Wyjąć z tortownicy, ostudzić i włożyć z powrotem. Zabezpieczyć wyżej boki.
  • 2. masa serowa:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
    Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami ser i miksować.Na koniec wlewać żelatynę i zmiksować krótko. Masę serową wyłożyć na biszkopt.Schłodzić w lodówce kilka godzin.
  • 3. Zdjąć obręcz i zabezpieczenie z tortu. Ułożyć tort na paterze.
  • 4. rozetki:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem z śmietan-fixem. Dodawać porcjami serek a na koniec żelatynę.Krótko zmiksować i przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i zrobić rozetki na torcie.
  • malowanie ozdób 5. ozdoby czekoladowe: Z papieru zrobić rożek, wstawić do wysokiej szklanki.Na kartce namalować wzór ozdoby. Naszykować grubszą folię przeźroczystą.
    Gorzką czekoladę roztopić nad parą i wlać do rożka. Otwór dobrze zawinąć a końcówkę obciąć 1-2 mm. Malować wzorki. Folię przesuwać i malować następną ozdobę.Jak ozdoby stwardnieją to delikatnie odkleić i ułożyć na rozetkach.
    Białą czekoladę za pomocą obieraczką do warzyw, pokroić w wiórki. Posypać w środku tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować