Tort serowy w koszyczku biszkoptowym

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort serowy z kolorowymi rozetkami. Tort w malowanym biszkopcie, Tort zrobiłam na dzisiejsze święto.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • MASA NA WZORKI:
    -50 g. masła
    -50 g. cukru pudru
    -50 g. mąki
    -50 g. białka
    -barwnik spożywczy czerwony

    BISZKOPT 30x40:
    -4 jajek
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT w tortownicy fi 25:
    -2 jajek
    -50 g. cukru
    -40 g. mąki tortowej
    -20 g. mąki ziemniaczanej
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    DŻEM:
    -125 g. dżemu brzoskwiniowego
    -140 g. dżemu malinowego

    KREM SEROWY Z BRZOSKWINIAMI:
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -70 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody
    -230 g. brzoskwiń z puszki

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -70 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    ROZETKI:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -125 g. serka mascarpone
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -barwniki jadalne(czerwony, niebieski, żółty i zielony)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort serowy

Tort serowy w koszyczku biszkoptowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 1. masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem.
    Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć. Wcześniej namalować kreski pod ukosem na papierze do pieczenia. Odwrócić papier i delikatnie natłuścić. Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować kreski, na tą natłuszczoną stronę papieru. Będą potrzebne dwa pasy z biszkoptu.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 2. Papier włożyć do blaszki 30x40 i schłodzić w lodówce.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 3. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto i wyrównać górę.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 4. Piec ok.15-17 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i odwrócić .Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków. Biszkopt wystudzic.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 5. biszkopt w tortownicy- Postąpić jak z biszkoptem wyżej. Przelać do tortownicy 25 cm. wyłożonej papierem tylko na spodzie i piec z 17 min.w 175 *C.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 6. koszyczek-Tortownicę wpierw wyżej zabezpieczyć a na spód włożyć podkładkę pod torty.
    Biszkopt z blaszki, obciąć na dwa pasy ok.10 cm szerokie. Tymi pasami obłożyć boki tortownicy 27 cm. malowanym na zewnątrz. Na spód włożyć biszkopt z tortownicy.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 7. Na spód koszyczka wyłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 8. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem serem. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać wcześniej pokrojone brzoskwinie i wymieszać łopatką, śpiesząc się bo krem szybko gęstnieje. Przelać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 9. Na kremie rozsmarować dżem malinowy i tort schłodzić w lodówce.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 10. krem 2-Postąpić jak z kremem 1 i tak samo na koniec wmieszać startą czekoladę. Krem wyłożyć i rozsmarować. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce , najlepiej na całą noc.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 11. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przenieść na paterę.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 12. rozetki- Śmietankę z serkiem zmiksować z suchym kremem w/g instrukcji na opakowaniu. Rozdzielić do kilku miseczek i zafarbować. (Różowy krem zrobić z czerwonej, dodając więcej białej. Natomiast pomarańczową zrobić z czerwonej i żółtej. Zieloną można było też zrobić mieszając żółtą z niebieską). Kremy przełożyć do woreczków cukierniczych z różnymi tylkami.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 13. Zrobić rozetki w/g własnej fantazji.
  • Tort serowy w koszyczku biszkoptowym 14. Tort przechowywać w lodówce a kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować