Tort serowy z kolorowymi rozetkami. Tort w malowanym biszkopcie, Tort zrobiłam na dzisiejsze święto.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
MASA NA WZORKI:
-50 g. masła
-50 g. cukru pudru
-50 g. mąki
-50 g. białka
-barwnik spożywczy czerwony
BISZKOPT 30x40:
-4 jajek
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT w tortownicy fi 25:
-2 jajek
-50 g. cukru
-40 g. mąki tortowej
-20 g. mąki ziemniaczanej
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
DŻEM:
-125 g. dżemu brzoskwiniowego
-140 g. dżemu malinowego
KREM SEROWY Z BRZOSKWINIAMI:
-500 ml. śmietanki 36 %
-500 g. sera z wiaderka
-70 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
-230 g. brzoskwiń z puszki
KREM STRACCIATELLO:
-500 ml. śmietanki 36 %
-500 g. sera z wiaderka
-70 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
-50 g. gorzkiej czekolady
ROZETKI:
-250 ml. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-barwniki jadalne(czerwony, niebieski, żółty i zielony)
Tort serowy w koszyczku biszkoptowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem.
Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć. Wcześniej namalować kreski pod ukosem na papierze do pieczenia. Odwrócić papier i delikatnie natłuścić. Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować kreski, na tą natłuszczoną stronę papieru. Będą potrzebne dwa pasy z biszkoptu.
2.Papier włożyć do blaszki 30x40 i schłodzić w lodówce.
3.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto i wyrównać górę.
4.Piec ok.15-17 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i odwrócić .Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków. Biszkopt wystudzic.
5.biszkopt w tortownicy- Postąpić jak z biszkoptem wyżej. Przelać do tortownicy 25 cm. wyłożonej papierem tylko na spodzie i piec z 17 min.w 175 *C.
6.koszyczek-Tortownicę wpierw wyżej zabezpieczyć a na spód włożyć podkładkę pod torty.
Biszkopt z blaszki, obciąć na dwa pasy ok.10 cm szerokie. Tymi pasami obłożyć boki tortownicy 27 cm. malowanym na zewnątrz. Na spód włożyć biszkopt z tortownicy.
7.Na spód koszyczka wyłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować.
8.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem serem. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać wcześniej pokrojone brzoskwinie i wymieszać łopatką, śpiesząc się bo krem szybko gęstnieje. Przelać do tortownicy i wyrównać.
9.Na kremie rozsmarować dżem malinowy i tort schłodzić w lodówce.
10.krem 2-Postąpić jak z kremem 1 i tak samo na koniec wmieszać startą czekoladę. Krem wyłożyć i rozsmarować. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce , najlepiej na całą noc.
11.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przenieść na paterę.
12.rozetki- Śmietankę z serkiem zmiksować z suchym kremem w/g instrukcji na opakowaniu. Rozdzielić do kilku miseczek i zafarbować. (Różowy krem zrobić z czerwonej, dodając więcej białej. Natomiast pomarańczową zrobić z czerwonej i żółtej. Zieloną można było też zrobić mieszając żółtą z niebieską). Kremy przełożyć do woreczków cukierniczych z różnymi tylkami.
13.Zrobić rozetki w/g własnej fantazji.
14.Tort przechowywać w lodówce a kroić ostrym nożem.
Komentarze