Tort typu śmietankowego z kremem serowym . Tort z jasnym biszkoptem, udekorowany czekoladowymi kwiatkami, pozłoconymi. Tort zrobiłam w prezencie dla koleżanki na urodziny.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-8 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-280 g. dżemu wiśniowego
-ok.50 ml. przegotowanej wody
KREM SEROWO-JAGODOWY:
-370 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-500 g. sera z wiaderka
-200 ml. musu z jagód
-20 g. żelatyny
-ok.125 ml.wody
KREM SEROWO-CZEKOLADOWY:
-370 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-500 g. sera z wiaderka
-20 g. żelatyny
-ok.125 ml.wody
-100 g. gorzkiej czekolady
OBŁOŻENIE:
-400 ml.śmietanki 30 %
-1 krem waniliowy do tortów w proszku
OZDOBY CZEKOLADOWE:
-150 g. deserowej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
-dekoracje cukrowe
-złoty barwnik,pudrowy jadalny
Tort serowy z dekoracją z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego dżemu z wiśniami.
3.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem a potem z serem. Następnie zmiksować z musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą dżemu.
5.krem 2-Wykonać jak poprzedni z tym że dopiero po żelatynie wmieszać łopatką startą czekoladę. Wylać i rozsmarować w tortownicy.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić tort najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Góra będzie równiejsza.
8.obłożenie-Krem wykonać w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort a łyżeczką zrobić wgłębienia.
9.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do przeciętych rurek po ręcznikach papierowych.Zrobić kleksy z polewy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym. Będą to środki kwiatków.
10.Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.Podzielić płatki na 3 rzędy. Przygotować pojemniczki (tu po mascarpone) w których będzie się składać kwiatki.Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru.
Nalać kleks polewy i ułożyć wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać płynnej tej polewy i włożyć przygotowany środek.
11.Pojemniczki schłodzić w lodówce.
12.Zastygłe kwiatki wyjąć z pojemniczków i pozłocić barwnikiem w proszku.
Komentarze